Дори собственият сайт на Appalachian Trail Conservancy предупреждава, че завършването на нейните повече от 3 524 км преход от Джорджия до Мейн наведнъж е „мамутско начинание“.

Само една четвърт от хилядите, които се опитват да направят този поход всяка година, всъщност го завършват.

Но Емджей Еберхарт винаги е побеждавал цифрите. В неделя той премина последния участък от пътеката, което го превърна в най-възрастния човек (на 83 години), завършил похода, съобщава The New York Times.

По-известен с името си Nimblewill Nomad, пенсионираният очен лекар си правеше компания през последните няколко километра с бившия рекордьор Дейл Сандърс, известен като Grey Beard.

Сега на 86 години, Сандърс държеше рекорда от 2017 г., когато завърши прехода на 82-годишна възраст. Той предложи на Ебърхарт гравирана туристическа тояга в края на пътуването му, символично връчвайки му рекорда.

„Невероятно емоционален момент, отново се разплаквам“, написа Еберхарт в своя блог, който той отбеляза с танц на победата и шампанско.

Ком-Емине: От единия до другия край на България по билото на Стара планинаТрасето от връх Ком в Стара планина до нос Емине, който се намира на брега на Черно море, е най-дългият маркиран туристически маршрут в България

Неговото 261-дневно пътуване през 15 щата започна в Алабама на 5 февруари 2021 г. През цялото време той си води дневник, документирайки пробега и преживяванията за деня – включително хората, които срещна по пътя си.

Носи около 4 килограма екипировка, която включва соло палатка, подложка за спане и iPhone. По пътя той се сблъска с физическа болка, особено в крака, както и с мечки, и с рояк комари.

За да се считат официално завършили прехода, туристите трябва да изминат цялата дължина на пътеката за 12 месеца, които не са ограничени в една календарна година, според Appalachian Trail Conservancy.

За Еберхарт тръгването от Алабама вместо от Джорджия добавя няколкостотин километра към пътуването му, а лошо време през юли налага още заобикаляне.

Това не е първият път, в който Еберхарт завършва пътеката. Той постига това и през 1998 г. като част от своя преход по източната континентална пътека Ten Million Step.

Що се отнася до следващото му пътуване, той пише в дневника си, цитирайки Си Ес Люис: „Никога не си твърде стар, за да си поставиш друга цел или да имаш нова мечта“.