Австралия обяви, че климатичният феномен Ла Ниня е в ход за втора поредна година, което означава, че на местно ниво има по-голям риск от наводнения и циклони.

Миналия път природният феномен допринесе за дъждове в части от Австралия, които "валят веднъж на век".

Ла Ниня обаче може да доведе до значителни промени в климатичните условия в различни части от света.

От Световната метеорологична организация все още не са обявили официално Ла Ниня, но предупредиха, че феноменът може да се появи отново.

Тазгодишното събитие може да бъде по-слабо, според метеорологичната служба на Австралия.

"Климатичните модели предполагат, че тази Ла Ниня ще бъде краткотрайна и ще продължи до края на лятото или началото на есента на 2022 г. в Южното полукълбо," обявиха от службата днес.

Ла Ниня е една от трите фази на климатичното събитие, свързано с промяната на температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан, известно като Ел Ниньо – Южно колебание. То включва топлата фаза на име Ел Ниньо, по-хладната Ла Ниня и неутрална фаза.

Климатичните промени разнообразяват менюто на полярните мечкиПолярните мечки са включили в диетата си яйца на птици, пилета и риби, макар че преди това са яли предимно тюлени

Ла Ниня се проявява, когато силни ветрове преминават през топлата повърхност на Тихия океан в посока от Южна Америка към Индонезия, което води до охлаждане на водната повърхност.

В Австралия Ла Ниня увеличава вероятността от по-ниски температури през деня, което намалява риска от горещи вълни и горски пожари, пише BBC.

Феноменът обаче създава по-влажни от обикновените климатични условия и може да засили честотата на тропическите циклони.

По време на предишния феномен Ла Ниня хиляди австралийци трябваше да напуснат домовете си заради наводнения, които причиниха щети за над 1 млрд. австралийски долара (720 млн. долара).

Ла Ниня може да увеличи риска от бури в Канада и северната част на САЩ, които често създават снежни условия.

При по-силно проявление на Ла Ниня във Великобритания и Северна Европа може да има много влажна зима.