Азиатските акции записаха най-голямото си понижение от два месеца днес - след засичането на потенциално устойчив на ваксините вариант на коронавируса, което накара инвеститорите да потърсят сигурността на облигациите, йената и щатския долар.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 1.3%, което беше най-рязкото му понижение от септември.

Акциите на казината и компаниите за напитки бяха разпродадени в Хонконг, а книжата на туристическите компании записаха понижения на борсата в Сидни.

Японският Nikkei падна с 2.5%, а цените на щатския лек суров петрол (WTI) се понижиха с близо 2% на фона на възобновените опасения относно търсенето.

Учени твърдят, че вариантът, който е засечен в Южна Африка, може би е способен да избягва имунната реакция. Британските власти смятат, че това е най-значимият вариант, появявал се досега, като се притесняват, че той може би е устойчив на ваксините и побързаха да наложат ограничения за пътуващите от Южна Африка.

"Когато се появи такава новина, първо се стреля, а след това се задават въпроси," казва пред Ройтерс Рей Атрил от National Australia Bank в Сидни.

Южноафриканският ранд поевтиня с 1% до едногодишно дъно. Чувствителните на риск австралийски и новозеландски долар се понижиха до тримесечни дъна, а фючърсите на щатския индекс S&P 500 отстъпват с 0.9%.

Пенсионните фондове със 73.7 млн. лева печалба, ето къде инвестиратАктивите им под управление вече са близо 19 млрд. лева

Вследствие на разпродажбите в Азия глобалният борсов индекс е на път да запише най-лошата си седмица от началото на октомври. Фючърсите на щатския индекс Dow Jones губят 1%, докато тези на FTSE и на STOXX 50 futures отчитат понижения от по 1.4%.

За новия вариант на COVID-19 се знае малко. Учени обаче са заявили пред жутналисти, че той има "много необичайно струпване" на мутации, което е притеснително, защото те биха могли да му помогнат да избегне имунната реакция на тялото и да го направят по-лесно предаваем.

"Пазарите очакват риска от нова глобална вълна на заразата, ако ваксините не действат," казва пред Ройтерс Мо Сионг Сим, валутен анализатор в Bank of Singapore. "Надеждите за повторно отваряне може да бъдат разбити."

Измененията при държавните ценни книжа също бяха резки след Деня на благодарността в САЩ. Доходността по 10-годишните щатски държавни падна с близо 6 базисни пункта до 1.5841%.

Йената скочи с около 0.4% до 114.84 спрямо долара, а австралийският долар за последно отчиташе понижение от 0.5% до 0.7148.

Някои европейски държави засилиха ваксинацията срещу COVID-19 с подсилващи дози и наложиха нови ограничения. Словакия обяви двуседмичен локдаун, в Чехия баровете ще затварят по-рано, а броят на смъртните случаи в Германия вследствие на COVID-19 премина 100 000.

Днес Шанхай ограничи туристическите дейности, а намиращ се наблизо град спря обществения транспорт, като част от мерките на Китай срещу COVID-19, което допълнително притесни инвеститорите.