Европейският съюз подготвя глобален инфраструктурен план, чиято основна мисия е да конкурира китайския проект Един пояс, един път. Инвестициите имат за цел да отслабят китайското влияние в Африка и в други региони, предава BBC, цитирайки източници, близки до еврокомисията.

Очаква се планът на ЕС, наречен Глобален портал, да бъде финансиран както от бюджета на Общността, така и със средства, привлечени от банки, инвестиционни фондове и частния сектор.

В самия документ, според източниците на BBC, няма да присъства изрично становището, че инфраструктурните инвестиции ще се конкурират с китайските. Но според икономистите сравненията ще бъдат неизбежни.

"Глобален портал въобще нямаше да съществува, ако го нямаше Един пояс, един път", казва анализаторът на американската неправителствена организация German Marshall Fund Андрю Смол. По думите му това е първият случай, в който Европа се опитва да изработи механизъм, който да предложи алтернатива на държавите, които теглят заеми от Китай.

Китайският проект Един пояс, един път от години е в центъра на външната политика на Пекин. Чрез него Поднебесната империя планира да разшири търговските си взаимоотношения, като в същото време инвестира в пътища, пристанища и железопътни линии на различни места по света.

Кои са основните заплахи за глобалната икономика?Появата на новия вариант на коронавируса, наречен Омикрон, разтревожи инвеститорите и влоши прогнозите за ръста на глобалната икономика


До този момент Китай има установени контакти и планирани инициативи в Азия, Тихоокеанския регион, Африка и дори на границите на ЕС чрез държавите от Западните Балкани.

Китайската стратегия обаче стана обект на критики, най-вече заради това, че се опитва да налага тежки условия по заемите, които отпуска на държавите. Някои експерти дори нарекоха подхода "дипломация на дълговия капан".

Според Андрю Смол най-голямото предизвикателство пред ЕС ще бъде осигуряването на средствата за Глобален портал. Другата опасност е той да потъне в "блатото" на бюрокрацията и вътрешните борби между отделните държави членки на Съюза.