Зеленчуците в Китай поскъпнаха с над 30% за година
Цената на пресните зеленчуци в Китай се е увеличила с 30.6% към ноември спрямо година по-рано, обявиха от националната статистика по-рано днес.
Ръстът идва на фона на повишението от 15.9% към октомври, като основната причина за това са наводненията в части от страната, които нанесоха щети на редица ферми и производители.
Въпреки, че на пазара са били предложени допълнителни количества зеленчуци, поскъпването само за ноември е от 6.8%.
Цените на останалите храни в Китай също бележат минимален ръст през ноември, а годишното повишение е от 1.6%.
Междувременно от Организацията за прехрана и земеделие (FAO) към ООН обявиха, че индексът на храните бележи ръст от 27.3 на сто към ноември спрямо година по-рано. Това е най-силното увеличение от юни 2011 година насам.
В Китай, цената на яйцата отчита ръст от 20.1% спрямо ноември 2020 година, докато свинското месо поевтинява с 32.7% спрямо година по-рано.
Цените на производител в страната отчитат ръст от 12.9%, но налице през ноември е забавяне на увеличението, след като то бе 13.5 на сто към октомври, пише CNBC.
Основната причина за ръста на цените на производител до настоящите рекордни нива, са цените на суровините, посочват от изданието.