Независимо дали искаме да си го признаем или не, сутиените не се перат толкова често колкото бельото.

Обикновено „тестът с помирисване“ е този, който решава дали сутиенът влиза в пералнята или се закопчава обратно на гърба.

Оказва се обаче, че жените не перат сутиените си толкова често, колкото би трябвало. И това може да създаде проблеми, предупреждава Bright Side.

Ако не перете сутиена си достатъчно често, в него могат да се развъдят бактерии

Бактериите и микробите обичат влажните места, като например зоната под гърдите ви. Комбинацията от пот и себум от кожата също допринася за растежа им, като в крайна сметка те се натрупват във влакната на сутиена. Това обаче може да причини дразнене на кожата.

Акнето не е запазено за лицето, като мръсният сутиен може също да ви докара пъпки около областта на гърдите, особено при тези, които имат чувствителна кожа. Може да се появи и протриване на зърната, когато има постоянно триене между замърсена тъкан и изпотена кожа.

Според експертите обаче рисковете от възникване на сериозна инфекция от непран сутиен са ниски, ако редовно се къпете и спазвате правилна хигиена.

Появява се неприятна миризма

Също като дрехите, ако сутиените не се перат редовно, това води до неприятни миризми, които лесно могат да проникнат във връхните ви дрехи. За упорити миризми, които не изчезват при пране, експертите предлагат да използвате оцет.

Температурата на пране също е важен фактор. Памучните и синтетичните сутиени могат да се перат с топла вода, докато копринените трябва да се почистват при по-ниска температура.

Петната от пот и дезодорант могат да развалят сутиена ви

Ако забележите жълти линии отстрани на сутиена си, те най-вероятно са резултат от пот, смесена със себум, мръсотия и лосиони. Вашата телесна химия също може да има ефект върху обезцветяването. Има няколко начина за премахване на тези поражения, които включват използване на средства за отстраняване на петна или внимателно изтриване с четка за зъби.

По по-тъмните сутиени също могат да се появят фини бели линии - това сол, идваща от потта ни. Ако ги забележите, очевидно е време да изперете тази част от бельото си.

Сутиенът на 500 години, който пренаписа световната историяСутиенът е открит в замъка Лангберг в Източен Тирол, Австрия. Той е подложен на обновяване, по време на което са открити над 3000 древни предмета

Жените трябва да перат сутиените си след 2-3 „носения“

Първо, трябва да дефинираме какво означава „носене“. Според дерматолог няколко часа с минимално изпотяване не се считат за едно пълно носене на сутиена, но няколко часа със силно изпотяване могат лесно да бъдат счетени за 2 до 3 носения.

Друг експерт отбелязва, че това колко мазна е кожата ви и колко често се потите са важни фактори, които трябва да вземете предвид при определяне на срока за пране на сутиена.

Няколко съвета за оптимална грижа

  • Носете сутиените си последователно. Прекалената употреба на любимия ви може да разруши формата му, а сутиените също трябва да почиват, за да могат чашките и презрамките им да се отпуснат.
  • Закопчайте презрамката преди пране или поставете сутиена в мрежеста торбичка, за да не се заплита с други дрехи.
  • Използвайте най-нежния цикъл на пералната машина, за да запазите еластичността на бельото си.
  • Когато ги сушите, уверете се, че чашите са разположени в естествената им форма.
  • Избягвайте да използвате сушилня, тъй като топлината и вибрациите могат да унищожат техните „разтегливи“ свойства.