Азиатските пазари на акции отчитат повишения днес на фона на нарасналия апетит към риск на инвеститорите в края на годината, въпреки увеличаващия се брой на случаите на Омикрон по света.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарастваше с 0.6% малко по-рано днес, след като индексите на Уолстрийт записаха повишение във вчерашната сесия.

Австралийският основен индекс отчита понижение от 0.1%, което, според анализатори, се дължи на поскъпването на щатския долар вчера, което пък е отслабило апетита към суровини и акциите на свързаните с тях компании.

Японският Nikkei нараства с 0.1%.

Хонконгският основен индекс Hang Seng скочи с над 1%, докато индексът на китайските сини чипове CSI 300 нарастваше с 0.23%. Акциите на технологичните компании бяха в основата на силното начало на днешната сесия на борсата в Хонконг.

По-доброто представяне на индексите на Уолстрийт вчера окуражи азиатските пазари.

Коя ще е първата компания в света с оценка от 3 трилиона долараОт 1990 година насам, акциите на Apple са отчели ръст от 22 000%, кото се равнява на 28% средногодишно

Индексът Dow Jones Industrial Average нарасна с 1.6% във вчерашната сесия до 35 492.7 пункта, докато S&P 500 се повиши с 1.78% до 4 649.23, а технологичният Nasdaq Composite добави 2.4% до 15 341.09 пункта.

Скокът дойде въпреки нарастващите опасения относно варианта Омикрон на COVID-19 по време на традиционния празничен период в цял свят.

Вариантът, който беше засечен за първи път миналия месец, води до удвояване на случаите за период от между 1.5 и 3 дни, според Световната здравна организация (СЗО).

Все още обаче не е ясно дали вариантът води до по-тежко преболедуване на COVID-19, в сравнение с варианта Делта.

Азиатските инвеститори обаче подминаха настоящото увеличение в броя на случаите.

"Клиентите с радост купуват - въпреки очевидните рискове както за пазара, така и за здравето, като основно добавят към отворените си вече позиции," казва пред Ройтерс Джон Милрой, консултант в Ord Minnett в Сидни.

"Две години по-късно клиентите се измориха да говорят за вируса и макар да отчитат присъствието му, се фокусират отново върху печалбите, които, според нас, би трябвало да са наистина добри."

По време на азиатската сесия доходността по 10-годишните щатски държавни облигации беше на ниво от 1.4651%, в сравнение с 1.487% вчера. Тази по двегодишните книжа докосна нивото от 0.6665%, след като вчера в САЩ затвори на 0.675%.

Доларът поскъпва с 0.03% спрямо йената до 114.11. Щатската валута все още остава под върха си за годината от 115.51, достигнат на 24 ноември.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, днес се понижава до 96.42.

Цената на щатския лек суров петрол (WTI) нарасна с 0.5% до 71.47 долара за барел, докато Брентът поскъпна до 74.3 долара за барел.

Златото отчита лек ръст в цената до 1 789.36 долара за тройунция.