Няма да има шоково поскъпване.

Това каза за БНТ председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Според експерта трябва да очакваме по-високи цени при плодовете и зеленчуците през новата 2022 г.

"При кашкавала вече имаме 21-22% разлика спрямо миналата година, при сиренето е 25%. Захарта поскъпна с 20%, което е следствие от поскъпването ѝ на световния пазар", обясни Иванов и добави, че поскъпване има и при сухите и меки колбаси, но не и при месото.

По думите му цената на олиото се е покачила едва с 10 стотинки в номинал вследствие на енергийната криза.

Минималната заплата ни стига за 240 л мляко, на германците за почти 1500 лТок и горива помпат цените на храните у нас

"Основната причина за този темп, който наблюдаваме, е кризата в енергийния пазар - най-вече пазара на ток и неговата нестабилност и непредвидимост.

Към момента ние се радваме на една устойчива, постоянна тенденция. Тенденцията към покачване е доста слаба като темп, което се дължи на висококонкурентния пазар - трудно ще видим шоково изменения в цени, даже няма да ги видим", подчерта Владимир Иванов.