Видове от цял свят, които се придвижват "на стоп" с кораби, поставят под заплаха девствената морска екосистема на Антарктика.

Това е заключението от проучване, което проследява изследователските, риболовните и туристическите плавателни съдове, които редовно посещават защитения, но иначе изолиран район.

Проучването разкрива, че кораби от 1 500 пристанища по цял свят посещават Антарктика.

"Тези кораби плават по цял свят," обяснява пред BBC главният автор на проучването Арли Маккарти от Кеймбриджкия университет. "Това означава, че почти всяко място може да бъде потенциален източник на инвазивни видове." Тези неместни видове „биха могли да променят напълно екосистемата".

"Те биха могли да създадат изцяло нови местообитания, които биха затруднили невероятните животни на Антарктика при намирането на собствено място за живот."

Учените твърдят, че са необходими по-строги мерки, за да се гарантира, че корабите не носят със себе си видове, които биха могли да нарушат крехките местообитания на Антарктика.

Учените са използвали сателитни данни и международната база данни за корабоплаването, за да преценят колко натоварен е трафикът към Антарктика и откъде идват тези кораби. "Изненадващото е, че те не идват и не се връщат просто от едно пристанище," казва Маккарти.

Вместо това глобалното придвижване на плавателни съдове свързва иначе изолирани части на Антарктика с над 1 500 пристанища по цял свят.

Всички морски видове, които могат да се задържат на корпуса на корпуса и да оцелеят при пътуването до Антарктика, представляват инвазивна заплаха.

Най-големият айсберг на планетата вече не съществуваСпоред спътниците на НАСА останалите от него фрагменти са толкова малки, че вече не си струва да бъдат проследявани от американския Национален център по снеговете и ледовете

Създания, като миди, раковини, раци и водорасли, са особено притеснителни, тъй като могат да се прикрепят към корпусите на корабите.

Миди, например, могат да оцелеят в полярните води и да се разпространят лесно, заплашвайки морския живот на дъното. Филтрирането на водата от тяхна страна променя морската хранителна верига и химията на водата около тях.

"Това е последното място на света, на което нямаме инвазивни морски видове," обяснява Маккарти. "Затова все още имаме възможност да го защитим." "Местните видове в Антарктика са изолирани в последните 15-30 млн. години", обяснява професор Дейвид Олдридж от Кеймбриджкия университет.

Това превръща инвазивните видове в една от най-големите заплахи за биоразнообразието там, а според професор Лойд Пек вероятността да бъде изгубен вид, който е напълно уникале,н е много по-голяма в Антарктика.

Туристически трафик

Туризмът в региона е регулиран, като туристическите кораби трябва да спазват протоколи за биосигурност. Според това проучване обаче туристическите кораби са съставлявали 67% от посещенията до Антарктика, следвани от изследователските кораби (21% и риболовните (7%).

Според Международната асоциация на Антарктическите туроператори през сезон 2019/20 регионът е бил посетен от 70 000 души. И макар индустрията да пострада от пандемията, броят на посетителите нараства постоянно, откакто първите няколкостотин души от Чили и Аржентина пристигат на Южните Шетландски острови през 50-те години на миналия век.

Това увеличение има и други последици, казват учените.

"Където и да отидат тези кораби, виждаме друго човешко влияние върху околната среда, било то неволни изхвърляне на отпадъци, замърсяване, сблъсъци с дивата природа или шумови смушения", казва Маккарти пред BBC.