Властите в Хонконг искат собствениците на магазини за домашни любимци и притежателите на хамстери да предадат своите животни за умъртвяване заради опасения, че гризачите може да предават COVID-19 на хора.

Директивата от правителството на Хонконг беше обявена днес, след като 11 хамстера в магазина за домашни любимци Little Boss са били с положителни проби за COVID-19, информира Insider, позовавайки се на South China Morning Post.

Според изданието хамстерите са тествани, след като служител на магазина се разболял от COVID-19.

Смята се, че около 2 000 хамстера ще бъдат евтаназирани. Освен това вносът на малки животни в Хонконг временно е спрян.

Хората, които са си купили хамстери след 22 декември, трябва да ги предадат за умъртвяване.

По информация на Ройтерс Хонконг в момента отчита средно по 12 нови случая на COVID-19 дневно. Общият брой на случаите от началото на пандемията е 13 048.

Според щатския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) рискът животни да предадат COVID-19 на своите собственици е малък.

"На този етап няма доказателства, че животните играят значителна роля в разпространението на SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19, на хора," се казва на уебсайта на CDC.

От CDC обаче допълват, че има документирани случаи на животни с COVID-19 след близък контакт с хора, които са били заразени. Няколко животни в зоопарковете в Чикаго и Денвър са се заразили с вируса през миналата година.