Азиатските акции поскъпват днес, след като фючърсите на индексите от Уолстрийт се стабилизираха, въпреки че предстоят и изпитания след като лихвите във Великобритания тази седмица се очаква да нараснат, а нарастващите цени на петрола засилват опасенията относно инфлацията.

Изнесени вчера данни показаха, че фабричната активност в Китай се забавя през януари, след като нарастването на случаите на COVID-19 и локдауните са се отразили на производството и на търсенето.

Напрежението около Украйна остава „трън в петата“ на пазарите, на фона на опасенията, че евентуална инвазия на Русия би довела и до спирането на доставките на природен газ за Западна Европа.

Празниците около Лунната Нова Година ограничиха обемите на търговия, а азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.6%.

Японският Nikkei скочи с 1.3%, след като преди това бе паднал до 14-месечно дъно, въпреки че местните данни за промишленото производство и продажбите на дребно бяха по-слаби от очакваното.

Имате свободни пари? Ето няколко възможности за инвестицииДнес ще ви представим няколко възможности за инвестиции

Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq възстановиха загубите си от по-рано през деня и нараства с по 0.3%, докато тези на EUROSTOXX 50 futures скачат с 1.2%, а фючърсите на FTSE нарастват с 0.6%.

Централната банка на Англия се очаква да вдигне лихвите отново тази седмица, продължавайки глобалната тенденция към затягане на паричната политика. Срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) също е през тази седмица, но очакванията, че банката ще продължи да се придържа към позицията си, че инфлацията ще отслабне с времето, информира Ройтерс.

В САЩ тази седмица се очакват данните за заетостта, като средната прогноза е, че икономиката е създала 155 000 нови работни места. Прогнозите варират от ръст на заетостта с 385 000 до понижение с 250 000.

Промяната в курса на политиката на Федералния резерв доведе до скок на доходността по 10-годишните щатски държавни облигации с 27 базисни пункта този месец до 1.78%. Това направи облигациите относително по-привлекателни от някои акции.

Това също така подкрепи щатския долар, който поскъпва с 1.7% от началото на месеца спрямо кошница от няколко други основни валути. Доларовият индекс достигна нивото от 97.167, което е най-високото от юли 2020 г.

Еврото поевтиня с 1.7% миналата седмица, понижавайки се до най-ниското си ниво от юни 2020 г. и за последно се разменяше срещу 1.1157 долара. Доларът поскъпна спрямо йената, повишавайки се с 1.3% миналата седмица и за последно бе на ниво от 115.53.

По-високата доходност по щатските държавни облигации се отразява негативно на златото , което миналата седмица поевтиня с 2.4% и в момента се търгува на цена от 1 787 долара за тройунция.

Цените на петрола са близо до седеммесечни върхове, след като отчетоха повишение в шест поредни седмица на фона на геополитическото напрежение, което засили опасенията около предлагането.

Брентът поскъпва с 1.18 долара до 91.21 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол се повиши с 1.15 до 87.97 долара за барел.