Добивът на криптовалути в Казахстан се увеличи рязко през последните няколко месеца.

В момента страната е вторият по големина биткойн "миньор" в света след САЩ, пише електронното издание Inside Bitcoins.

Президентът на Казахстан Касим Жомарт Токаев настоява криптоиндустрията са бъде обложена с по-високи данъци.

Тези намерения обаче могат да повлияят негагивно върху развитието на този сектор в страната, предупреждават експертите.

Казахтанският президент смята, че сегашната такса от 1 казахстанско тенге, еквивалентна на 0.0023 щатски долара за киловат електроенергия, е твърде ниска. Токаев е инструктирал съответните държавни агенции да повишат цената на тока за "копачите" на криптовалути възможно най-скоро.

Ако предложението му бъде прието, казахстанските криптокомпании ще трябва да плащат да пет пъти по-високи цени. Освен това заместник-министърът на финансите Марат Султангазиев обяви, че ще бъдат въведени и нови мита върху оборудването за добив на криптовалути.

Президентът подчерта, че икономиката на страната има малко ползи от дейностите за копаене на биткойн. По думите му, този сектор не създава заетост и консумира голямо количество електроенергия.

За първи път европейски политик ще получава заплатата си в биткойниМесечната заплата на депутата от 5500 евро ще бъде конвертирана в биткойн с помощта на платформата за крипто търговия Bit4You

Правителството на Казахстан предвижда и по-стриктна регулаторна рамка за криптоиндустрията. Дейностите, които не са регистрирани и лицензирани, ще бъдат прекратени. Токаев инструктира Агенцията за финансов мониторинг да провери всички фирми в криптосектора и да гарантира, че те спазват данъчното и митническото законодателство.

След като Китай ограничи добива на криптовалути миналата година, много от китайските компании от сектора се преместиха в Казахстан. Дотогава националната енергийна мрежа е имала излишък на електроенергия, но това вече не е така.

Поради постоянните прекъсвания на електрозахранването, националният мрежов оператор спря достъпа до електричество до всички компании за добив на криптовалути на 21 януари. Според представители на сектора в някои региони захранването все още не е възстановено, въпреки уверенията на държавата, че спирането ще продължи до края на януари.