Зеленият сертификат ще отпадне у нас до 20 март.

Това е ориентировъчната дата, която обяви премиерът Кирил Петков, благодарение на данните, с които разполагат здравните власти.

Документът обаче ще остане валиден за пътуване в Европейския съюз, подчерта министър-председателят.

На извънреден брифинг в Министерски съвет Петков посочи, че според прогнозите и анализите дотогава COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана за справяне с пандемията.

Той отбеляза, че България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса без да се прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки.

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че от 24 февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение ще може да допуска посетителите без зелен сертификат, ако прецени, но той остава за служителите.

Ще се допуска посещението на до 12 деца на присъствени езикови обучения и центрове за развитие на личността, посочи той. От 5 март ще се пристъпи към втора стъпка - цялостно отпадане на зеления сертификат. Най-късно ще отпадне задължението за носене на маски, както е и в други страни, заяви Кунчев.

Здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че постепенното облекчаване на мерките не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. "Напротив - заслужава си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят битката с болестта, не са били ваксинирани. Трябва да се научим да живеем с вируса", допълни тя.

Зелените сертификати бяха въведени през октомври. Те са няколко вида:

  • Зелен сертификат за преболедуване - с валидност от една година, признава се доказан COVID-19 с антигенен или PCR тест
  • Зелен сертификат за ваксинация - след приложена ваксини срещу коронавирус от разрешените в ЕС с валидност една година
  • Зелен сертификат за наличие на антитела - валиден 90 дни и важащ единствено на територията на България. Антителата за коронавирус трябва са над 150 BAU/ml и да е издаден от лицензирана лаборатория
  • Зелен сертификат за отрицателен тест за коронавирус - важи 48 часа, ако е антигенен тест, и 72 часа, ако е PCR тест