На извънредна среща на върха снощи лидерите на ЕС се споразумяха да наложат "масирани и тежки санкции" на Русия заради инвазията й в Украйна, като се насочат към ключови сектори на нейната икономика.

"Тези санкции обхващат финансовия сектор, енергетиката и транспорта, стоките с двойна употреба, както и експортния контрол и експортното финансиране, визовата политика, допълнителни списъци на руски граждани и нови критерии за включването им в списъците", се казва в заключенията от срещата на върха.

В него се казва, че сега блокът от 27 държави ще се стреми да приеме мерките "незабавно".

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви по-рано вчера, че това ще са най-тежките санкции, които Евросъюзът е пускал някога в действие.


Може ли САЩ да ограничи достъпа на Русия до нови технологии?Ако Русия нахлуе с още сили на територията на Украйна, администрацията на Байдън може да я лиши от широк спектър високотехнологични американски и чуждестранни стоки

Според проект на готвения документ, цитиран от агенция "Ройтерс", руските авоари в Евросъюза ще бъдат блокирани, а руските банки няма да имат достъп до европейските финансови пазари, съобщава БНР. На този етап руските кредитни институции няма да бъдат изключвани от международната платежна системата SWIFT.

Германският канцлер Олаф Шолц беше цитиран за SWIFT, че някои санкции трябва да останат в арсенала на Европейския съюз за по-късен етап.

На влизане белгийският премиер Александър де Кроо каза, че трябват санкции, които не лаят, а хапят и поясни, че те трябва да засегнат предимно военнопромишления комплекс на страната, както и нейния елит. Премиерът на Словения Янез Янша заяви, че много добре влиза в положението на украинците, тъй като неговата страна е била в подобна ситуация.

"Не мисля, че Путин е човек, с когото може да се преговаря", каза премиерът на Финландия Сана Марин. Тя заяви, че вероятно ще има мигранти, с които трябва да покажем солидарност.

Утре ще се проведе извънреден Съвет "Външни работи", на който ще бъде одобрен новият пакет санкции срещу Русия, съобщи на влизане в Европейския съвет върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Около 21 часа българско време снощи започна заседанието на лидерите, които се очаква да дадат зелена светлина на пакета, който да удари предимно руската икономика и най-вече военнопромишления комплект и елита.

Запитан възможно ли руският президент да нахлуе в други европейски страни, той отговори: "С Путин нищо не е изключено.“

В речта си пред европейските лидери председателят на Европейския парламент Роберта Мецола призова за "масивни, безпрецедентни и сурови" санкции срещу Русия, в т.ч. и "с по-далечен обхват" като изключването на Русия от системата SWIFT.

Тя апелира мерките да включват и индивидуални санкции, без никой да бъде изключван от тях. Мецола определи спирането на сертификацията на "Северен поток 2" като правилно решение и допълни, че санкциите са дошли твърде късно, след като вече немислимото се е случило.

Очакват се и забрани за износ за Русия, които ще обхванат различни сектори, като транспорта и енергетиката. Беларус също ще бъде ударена от европейски санкции.