Руската инвазия в Украйна може би е задействала смущения на енергийния пазар от порядъка на големите петролни кризи от 70-те години на миналия век, казва пред CNBC Даниел Йергин, вицепредседател на IHS Markit.

Москва е един от най-големите износители на петрол в света.

Санкциите от страна на САЩ и нейните съюзници по отношение на финансовата система на Русия вече задействаха реакция срещу руския петрол от страна на банки, купувачи и превозвачи.

Йергин, който също така е автор и историк в областта на енергийните пазари, казва, че въпреки че руските енергийни продукти не са били санкционирани от страна на САЩ и други държави, може да се стигне до отсъствието на големи количества руски петрол на пазарите. Страната изнася около 7.5 млн. барела петрол и рафинирани продукти дневно.

“Това ще бъде едно наистина голямо смущение по отношение на логистиката, а хората ще търсят петрол,” казва Йергин. “Това е криза на предлагането. Логистична криза. Криза с разплащанията, която може да достигне мащабите на случилото се през 70-те години на миналия век.”

Той твърди, че добрата комуникация между правителствата, които налагат санкциите, би могла да предотврати най-лошия възможен сценарий. “Правителствата трябва да предоставят яснота,” казва Йергин.

Той също така отбелязва, че страни членки на НАТО получават около половината от износа на Русия. “Част от тези доставки ще бъдат нарушени,” смята Йергин.

Предпазливост към руския петрол

Йергин казва, че има “де факто” санкции, които възпират руския петрол от пазарите, въпреки че енергийните продукти не са били санкционирани конкретно. Купувачите са предпазливи по отношение на руския петрол заради отдръпване на банки, пристанища и транспортни компании, които не искат да нарушават санкциите.

От JPMorgan изчисляват, че за 66% от руския петрол трудно се намират купувачи и че цените на суровия петрол може да достигнат 185 долара за барел до края на годината, ако предлагането от Русия продължи да се нарушава.

Цената на петрола расте, а Саудитска Арабия не бърза да се намесваКралството може да помогне за понижаването на световните цени на петрола, които се покачиха до най-високото си ниво от 2014 година насам.

“Това може да е най-лошата криза от ембаргото върху арабския петрол и революцията в Иран през 70-те години,” казва Йергин. И двете събития представляваха сериозни сътресения за петролния пазар през онова десетилетие.

През 1973 г. производителите на петрол от Близкия изток спряха доставките за САЩ и други западни държави в знак на отмъщение срещу оказаната помощ в арабско-израелската война от същата година.

Веднага настъпи недостиг на петрол, американците се редяха на бензиностанциите, а цените на бензина скочиха. Другото сътресение беше в резултат на революцията в Иран през 1978-1979 г., която доведе до свалянето на шаха на Иран.

Големи петролни компании, като BP и Exxon Mobil, обявиха, че прекратяват дейността си в Русия. Цената на петрола от сорта Урал, който Русия изнася, падна рязко, в сравнение с тази на Брента.

“Това, което не сме виждали преди, е големият въпрос с репутацията и компаниите, които не искат да правят бизнес с Русия,” казва Йергин. Петролните компании се отказват от големи инвестиции, за които може би са отделили години и са имали стотици наети служители в Русия.

“Владимир Путин унищожи за седмица това, което градеше в продължение на 22 години - икономика, която на практика беше интегрирана в глобалната икономика. Сега, след като това се случи, Русия е изключена от глобалната икономика,” казва той.

Приближаващи проблеми на пазара

Според Йергин смущенията на пазара идват в момент, когато вече има известен натиск върху предлагането. Групата ОПЕК+, в която влизат страните от ОПЕК, Русия и други, реши вчера да продължи с настоящия производствен график. Групата добавя по около 400 000 барела дневно на пазара всеки месец, докато постигне определените цели през юни.

Проблемите на клиентите на Русия се засилват и от поскъпването на природния газ в Европа. Континентът е най-големият клиент както по отношение на петрола, така и по отношение на газа.

Цените на петрола вече се повишаваха, когато Русия вкара танковете си в Украйна миналия четвъртък. Брентът се търгуваше на цена от над 116 долара за барел вчера, преди цената да отстъпи от тези нива на фона на появилата се информация, че Иран може да предоговори ядрената си сделка. Това би могло да върне 1 млн. барела ирански петрол на пазара.

Енергийни анализатори казват, че е трудно да се каже доколко ще бъде засегнат руският петрол. От Белия дом заявиха, че макар засега да няма санкции върху енергийните продукти, те също са опция.

IHS Markit ще организира ежегодната енергийна конференция CERAWeek в Хюстън през следващата седмица. На нея ще участват ръководители на много енергийни компании, в това число Chevron, Exxon Mobil, Total, Occidental Petroleum и ConocoPhillips. Основната тема се очаква да бъде как ще бъде заменен руският петрол.

“Мисля, че говорим за загубата на 2-3 млн. барела дневно,” казва Джон Килдъф, партньор в Again Capital. Според изчисления на Bank of America за всеки 1 млн. изгубени барели от пазара цената на Брента може да нараства с 20 долара на барел.

Килдъф очаква руският петрол да продължи да тече по тръбопроводите към Китай. От Пекин обявиха, че няма да се присъединят към санкциите срещу Русия. Анализатори твърдят, че суровият петрол, който се транспортира с танкери, е по-вероятно да търси купувачи.

“Този път ние отрязваме сами петрола. Това е самоналожено ембарго,” казва Килдъф. “Ударът този път е на купувачите, а не на доставчиците. Ако не може да се финансира и не може да се получи заплащане за него, няма начин руснаците да го продават.”