Руската комическа агенция Роскосмос спира да доставя руски ракетни двигатели на САЩ, обяви ръководителят на агенцията Дмитрий Рогозин в интервю за държавна телевизия, с което се слага край на продължилото десетилетия сътрудничество между американски и руски производители на ракети.

"Днес взехме решение да спрем доставките на ракетни двигатели, производство на НПО Енергомаш, за САЩ," е заявил Рогозин, цитиран от руската новинарска агенция ТАСС. "Нека ви напомня, че тези доставки са доста интензивни от средата на 90-те години," казва Рогозин.

Според ТАСС забраната ще засегне двигателите RD-180, които задвижват ракетите Atlas V на United Launch Alliance (ULA).

Главният изпълнителен директор на ULA Тори Бруно обаче заяви в Twitter, че компанията вече е получила доставките на RD-180, от които има нужда в краткосрочен план и не очаква последиците от руската инвазия в Украйна да окажат някакъв ефект върху дейността на ULA.

ULA - частна компания за космически транспорт, е в процес на отказ от своите ракети Atlas в полза на нова линия на име Vulcan, която ще използва двигатели, произведени от компанията на Джеф Безос Blue Origin. Засега обаче не е ясно кога тези нови ракети ще могат да летят.

Забраната също така засяга двигателите RD-181, които се използват в ракетите Antares на Northrop Grumman, според руски държавни медии, цитирани от CNN Money. Тези ракети се използват за снабдителни мисии до Международната космическа станция, като на тях няма екипаж.

"Към днешна дата няма планове за доставки на допълнителни 12 двигателя RD-181 в периода 2022-2024 г. Имаше разговори със САЩ и за доставката на двигатели RD-181M с подобрени характеристики, но ние смятаме, че в тази ситуация вече не можем да доставяме на САЩ най-добрите си двигатели," казва ръководителят на Роскосмос.

САЩ разполага и с други начини за доставката на товари от и до МКС. Космическият кораб Dragon на SpaceX често се използва за тези цели.

"Нека да летят с нещо друго, нека да летят на метлите си," е заявил Рогозин в ефира на телевизионния канал „Русия 24“.