Един от най-мистериозните потънали плавателни съдове беше открит и заснет 107 години след своето корабокрушение.

Endurance - изгубеният кораб на изследователя на Антарктика сър Ърнест Шакълтън, беше намерен на дъното на морето Уедел, край северозападните брегове на ледената пустиня.

Корабът е смачкан от морския лед и потъва през 1915 г., принуждавайки Шакълтън и екипажа му да извършат удивително бягство пеша и с помощта на малки лодки.

Видеото на останките показва, че Endurance е в забележително състояние. Въпреки че е престоял на дълбочина от 3000 метра под водата повече от век, корабът изглежда точно като в деня, в който потъва на дъното.

Дървеният корпус, макар и разрушен на някои места, все още е със запазена структура, а името Endurance, което означава "издържливост", се вижда ясно на кърмата.

„Без преувеличение, това са най-запазените останки на дървен плавателен съд след корабокрушение, които някога съм виждал“, казва морският археолог Менсън Баунд, който е част от експедицията, открила кораба на Шакълтън.

„Корабът е гордо изправен на морското дъно, непокътнат е и е в брилянтно състояние“, коментира археологът пред BBC.

Проектът по издирването на кораба е организирано от Falklands Maritime Heritage Trust. Използван е южноафриканският ледоразбивач Agulhas II, който е оборудван и с дистанционно управлявани подводници.

„Откриването на останките е невероятно постижение. Успешно завършихме най-трудното търсене на корабокрушение в света, борейки се с непрекъснато променящия се морски лед, виелиците и температурите, падащи до -18 градуса по Целзий. Постигнахме това, за което много хора твърдяха, че е невъзможно“, казва ръководителят на мисията д-р Джон Шиърс, който е сред ветераните в сферата на полярната география.

Endurance е забелязан в морето на Уедел на дълбочина от 3008 метра. В продължение на над две седмици подводниците изследват предварително определена зона за търсене, разследвайки различни интересни обекти.

Корабът е открит миналия уикенд, точно на 100-годишнината от погребението на Ърнест Шакълтън. След това са направени подробни фотографии на дървения корпус и отломките около него.

Самият плавателен съд е обявен за паметник съгласно международния договор за Антарктика и не трябва да бъде обезпокояван по никакъв начин. На повърхността не са извадени никакви физически артефакти.

Корабът изглежда почти по същия начин, по който е сниман за последен път от фотографа на Шакълтън Франк Хърли през 1915 г. Мачтите са спуснати, такелажът е заплетен, но корпусът като цяло е напълно здрав.

Известни щети са нанесени на носа, вероятно при удара в морското дъно. Котвите са налице. Подводниците дори са забелязали ботуши и домакински съдове. Любопитно е, че потъналият кораб е "колонизиран" от много живи организми, но не и такива, които биха могли да го повредят.

„Изглежда, че има съвсем слабо влошаване на дървесината, което означава, че организмите, унищожаващи дървените конструкции, открити в други райони на океаните, не се срещат в Антарктида, където липсва горска растителносст“, коментира дълбоководният полярен биолог д-р Мишел Тейлър от университета в Есекс.

Endurance обаче може да се похвали с впечатляващо разнообразие от дълбоководен морски живот – морски звезди, гъби с различни форми, криноиди и други обитатели на хладните дълбоки води на морето Уедел.

Корабът на Шакълтън е известен заради това, че участва в първата Имперска трансантарктическа експедиция. Тя има за цел да осъществи първото сухопътно пресичане на Антарктида, но се налага да бъде прекратена, след като експедиционният кораб Endurance е "хванат" и след това пробит от морския лед.

Оттам нататък всичко за екипажа се превръща във въпрос на оцеляване. Шакълтън успява да отведе хората си на безопасно място и се качва на малка спасителна лодка, с която преминава през свирепите морета, за да получи помощ.

Самото намиране на кораба също се оказва предизвикателство. Морето на Уедел е почти постоянно покрито с дебел морски лед - същият, който разкъсва корпуса на Endurance. Достигането до предполагаемото място на корабокрушението е изключително трудно.

През последния месец обаче се наблюдава най-ниската степен на заледяване в региона от 70-те години на миналия век. Условията се оказват неочаквано благоприятни, което е и една от причините за успеха на проекта.

Ледоразбивачът Agulhas вече е приключил проучването на останките и се е насочил към базата си в Кейптаун. Преди да пристигне обаче, той ще се отбие в британската отвъдморска територия Южна Джорджия, където е погребан Ърнест Шакълтън.

„Ще отдадем почитта си на „Шефа““, казва д-р Шиърс, използвайки прякора, който екипът на Endurance дава на своя лидер.