Със заповед на министър-председателя Кирил Петков в Министерския съвет действа Оперативна координационна група.

Задачата на групата е да координира действията на държавните институции с усилията на областните управи и общините, бизнеса, гражданските обединения и хората за евакуирането и настаняването на потърсилите закрила у нас от войната в Украйна.

Ръководител е Валери Рачев, съветник в политическия кабинет на премиера. Валери Рачев е бивш офицер от Българската армия, посланик на България в Ирак и експерт по сигурност.

Оперативната координационна група координира работата на шест междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от заместник-министри.

Български работодатели готови да наемат 200 000 украинциБизнecът пpизoвaвa бългapcĸoтo пpaвитeлcтвo дa нaмaли cpoĸoвeтe зa пoлyчaвaнe нa бeжaнcĸи или xyмaнитapeн cтaтyт зa yĸpaинcĸитe гpaждaни, ĸoeтo дa им пoзвoли „нopмaлни ycлoвия нa живoт и тpyд

Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта.

Приоритет на Оперативната координационна група е информираността на пристигналите от Украйна за възможностите за живот и работа в България и на българските граждани за помощта, от която те се нуждаят в този критичен за тях момент.