Британският премиер Борис Джонсън твърди, че Западът е допуснал "ужасна грешка" и е позволил на Владимир Путин "да му се размине" анексирането на Крим през 2014 г.

В статия за Telegraph Джонсън пише, че слагането на край на зависимостта на Запада от руския петрол и природен газ е жизненоважно за слагането на "край на тормоза“ от страна на Кремъл.

"Когато Путин нахлу в Украйна първия път през 2014 г., Западът направи ужасна грешка. Руският лидер беше извършил акт на насилствена агресия и беше отнел голяма част от суверена държава, а ние позволихме да му се размине", пише Джонсън в своята статия.

Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г., а в момента там има значително руско военно присъствие.

Джонсън смята, че единственият начин да се спре "постоянното изнудване" от страна на Путин е да се сложи край на зависимостта на западните държави от руския петрол и газ - процес, който би бил "болезнен".

Той също така казва, че неговата Стратегия за енергийна сигурност ще "удвои залога" на вятърната енергия, ще изследва възможностите на слънчевата енергия и ще направи "редица нови залози" върху атомната енергия. Допълнителните сондажи в Северно море също са едно от предложенията.

Великобритания се очаква да спре вноса на руски петрол до края на 2022 г.

Решението на правителството да разговаря със Саудитска Арабия относно мерки за свалянето на цените на енергийните продукти беше разкритикувано от много британските депутати, след като страната екзекутира 81 души през уикенда.

От Даунинг стрийт обявиха, че Великобритания "ще продължи да повдига въпроса за нарушаването на човешките права" пред Саудитска Арабия.