Индия може да приеме руското предложение за продажба на суров петрол и други суровини със значителна отстъпка.

Това твърдят анонимни индийски държавни служители, цитирани от CNN.

Това е поредният сигнал, че Делхи иска да запази своя ключов търговски партньор, въпреки опитите на Запада да изолира Москва чрез мащабни икономически и финансови санкции.

Представители на САЩ заявиха през последните седмици, че биха искали Индия да се дистанцира колкото е възможно повече от Русия, като същевременно признават, че тя силно разчита на Москва за всичко - от оръжия и боеприпаси до ракети и бойни самолети.

Индия не осъди нахлуването на Русия в Украйна и се въздържа при гласуването в ООН на декларацията, осъждаща руската агресия.

Индия, която внася 80% от необходимия за икономиката ѝ петрол, обикновено купува само около 2-3% от Русия. Но тъй като цените на петрола се увеличиха с 40% тази година, правителството се стреми да диверсифицира доставките си, за да намали нарастващите разходи за енергия.

"Русия предлага петрол и други суровини с големи отстъпки. Ще се радваме да приемем това предложение", казва един от цитираните индийски правителствени служители. По думите му обаче, подобна търговия изисква подготвителна работа, включително транспортиране, застрахователно покритие и получаване на правилните сортове суров петрол.

След като тези детайли бъдат уредени, Индия би приела руската оферта.

Анонимните източници не уточняват колко петрол се предлага или каква е отстъпката.

Защо Индия не осъди агресията на Путин?В Съвета за сигурност на ООН, Генералната асамблея и Съвета по правата на човека Индия се въздържа при гласуването на резолюциите, осъждащи нахлуването на Русия в Украйна

Индия се опитва да създаде и механизъм за директен обмен между индийската рупия и руската рубла, за да се улесни двустранната търговия. Русия, от своя страна, призова страните, които счита за "приятелски нации", да запазят търговските и инвестиционните си взаимоотношения с нея.

Освен петрола, Индия ще търси и по-евтини торове от Русия и нейния съюзник Беларус.

Членове на индийските служби за сигурност казват, че не могат изведнъж да заменят Русия с други доставчици, особено в отбранителния сектор. Зависимостта на Индия от Русия за нейната военна техника все още достига 60%, въпреки значителното намаляване през последното десетилетие.

Съединените щати засега отказват да коментират дали Индия ще бъде санкционирана, ако Русия изпрати ракетни системи С-400 като част от сделката за 5.5 милиарда долара, подписана през 2018 г. за пет от тях.

Първоначалните доставки на системата започнаха в края на миналата година - въпреки американския закон, насочен към възпиране на търговията с руска военна техника.

Британският външен министър Лиз Тръс каза миналата седмица, че Лондон трябва да преследва по-тесни икономически и отбранителни връзки с Индия, за да ѝ помогне да намали зависимостта си от Русия.

От 2011 г. насам Индия намали вноса на оръжия и отбранителна техника от Русия с 53%.