Китайският град Ухан планира инвестиции в изграждането на космическа индустрия на стойност 100 милиарда юана (15.7 милиарда долара) до 2025 г., съобщава Ройтерс. Промишленият център има амбицията да се превърне в китайската "Долината на спътниците", присъединявайки се към други градове, натоварени с развитието на сектора.

Ухан предлага на компаниите финансови стимули до 50 милиона юана (7.88 милиона долара) за проекти, свързани с производството на спътници, ракети и космически кораби.

Субсидиите в Ухан изглеждат скромни в сравнение с амбициозните планове, очертани от други проспериращи градове по крайбрежието на Китай, но са поредният сигнал за задълбочаване на усилията на Китай да се превърне във водеща космическа сила до 2030 г.

Поднебесната империя предвижда изграждането на масивни "съзвездия" от търговски спътници, които могат да предлагат услуги, вариращи от високоскоростен интернет за самолети до проследяване на пратки на въглища.

Правителството на град Ухан ще насърчава компаниите да използват оборудване, софтуер и услуги от местни източници.

Ако компаниите използват местни продукти за над 10% от производството на спътници с висока и ниска орбита, както и на космически кораби, те ще получават финансови стимули до 15 милиона юана (2.4 милиона долара).

Войната в Украйна поставя под въпрос европейската мисия до МарсПланът за изпращане на роувър до Марс е втората част от съвместната мисия ExoMars между Европейската космическа агенция и Роскосмос


Ако местните продукти представляват повече от 30% от компонентите, фирмата ще получи до 50 милиона юана, или близо 8 млн. долара.

Миналата година технологичният град Шенжен в южната провинция Гуандун предложи до 300 милиона юана (47.2 млн. долара) стимули за всеки проект, свързан с разработването на сателити и свързаните с тях индустриални приложения.

Китай планира и изграждане на нов космодрум в южната островна провинция Хайнан.

В пристанищния град Нингбо в провинция Джецзян Китай изгражда своята пета ракетна площадка.