Азиатските акции и петролът поевтиняват днес, а понижението при йената продължава, след като Централната банка на Япония предприе действия за запазване на лихвите в страната близо до нулата.

Китайският финансов център Шанхай с население 26 милиона души разпореди на всички компании да спрат временно производството или да преминат към дистанционна форма на работа по време на двустепенен локдаун, който ще продължи девет дни.

Разпространението на ограниченията в най-големия вносител на петрол в света доведе до поевтиняване на Брента с 3.26 долара до 117.39 долара за барел, докато щатският лек суров петрол (WTI) се обезцени с 3.37 долара до 110.53 долара за барел.

Нагласите към риск бяха подпомогнати от надеждите за напредък в преговорите между Русия и Украйна, които се очаква да се проведат в Турция тази седмица, след като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му е готова да обсъди придобиването на неутрален статут като част от сделката.

В ранната търговия днес азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губеше 0.8%. Индексът отстъпва с 3% за месеца.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 губи 0.8%. Японският Nikkei се понижаваше с 0.4%, но въпреки това нараства с близо 6% за месеца, тъй като поевтиняващата йена обещава да повиши печалбите на износителите.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 губят 0.3%, докато тези на технологичния Nasdaq се понижават с 0.4%. Фючърсите на EUROSTOXX 50 и FTSE остават без промяна за момента.

Ключовите данни, които се очакват тази седмица, са тези за неселскостопанската заетост в САЩ. Прогнозите са за увеличение на заетостта с 475 000 и спад на безработицата до 3.7%. Очакват се също така и редица данни за производството в световен мащаб, както и данните за инфлацията в САЩ и ЕС.

Как бащите-основатели на САЩ са управлявали парите си?Ето какво казва историята за петима от основателите на нацията - как са изкарвали прехраната си, как са инвестирали в революционната кауза и какво са спечелили и загубили

Доходността по щатските 10-годишни облигации скочи с 33 базисни пункта през миналата седмица и отчита повишение от 67 базисни пункта за месеца при 2.49%, което повиши и лихвите по ипотечните кредити в САЩ.

На валутните пазари йената е основният губещ, тъй като централната банка на страната държи лихвите близо до нулеви нива, а високите цени на суровините повишават разходите по вноса на страната, пише Ройтерс.

Централната банка на Япония днес продължи тази политика, като предложи да изкупува колкото облигации е необходимо, за да задържи доходността по 10-годишните книжа под 0.25%.

Това доведе до поскъпването на долара до нов шестгодишен връх от 123.03 йени, с което щатската валута бележи ръст от 6.9% за месеца. Австралийският долар поскъпва с над 10% за месеца спрямо японската валута до 92.44 йени.

Дори и поевтиняващото евро се оскъпи с 4% спрямо йената този месец 134.56. Единната валута губи около 2.3% спрямо долара в същия период, но се търгува на ниво от 1.0956, което е над достигнатото наскоро двегодишно дъно от 1.0804.

Поевтиняването на йената доведе до повишение на доларовия индекс до 99.098, като индексът нараства с 2.5% за месеца.

На суровинните пазари златото поевтиня до 1 947 долара за тройунция, въпреки че бележи повишение от около 2% за месеца.