Прегаряне (бърнаут) е дума, която нашумя много напоследък.

Определя се като проблем, свързан с работата, „състояние на физическо или емоционално изтощение, което включва усещане за намалени постижения и загуба на идентичност“.

Но прегарянето е нещо повече от чувство на разочарование и изтощение от работата. Световната здравна организация го определи като легитимна диагноза.

И все пак много хора не разбират напълно какво е прегаряне, дори и да го изпитват. Полезно е да знаете фактите, за да го предотвратите или да се научите как да се справяте по-ефективно, ако преминавате през него.

Прегарянето не е едно и също със стреса

Прегарянето звучи много като стрес, когато се замислите: има тенденция да се случва, когато сте претоварени и двете са много тясно свързани. Но е важно да се знае разликата. Стресът идва за кратък период от време поради конкретно обстоятелство. Прегарянето се случва, когато сме стресирани или претоварени за дълъг период от време.

Един от начините да го идентифицирате – прегаряне е, ако го чувствате постоянно и изглежда по-интензивно. Ако идва и си отива и е свързано с едно конкретно нещо, вероятно това е просто стрес.

Съществува много по-дълго, отколкото си мислите

Като се има предвид колко много хората работят днес поради напредъка в технологиите, не е изненадващо, че прегарянето привлича толкова много внимание. Но това не е състояние, което се е появило преди няколко години.

Всъщност, съществува от много дълго време. Според изследователска статия за прегаряне, депресия и тревожност, описания на прегаряне могат да бъдат намерени в много различни времена и култури, дори още в Стария завет и творбите на Шекспир.

Изследователите започват да му обръщат внимание в средата на 70-те години. По това време явлението е изследвано за първи път от психиатъра Херберт Фройденбергер и социалния психолог Кристина Маслах. Фройденбергер го описва като „провал, износване или изтощение чрез прекомерни изисквания към енергия, сила или ресурси“.

Прегарянето се състои от три основни чувства

Изследователите казват, че прегарянето се състои от три различни чувства: изтощение, цинизъм и липса на професионална ефикасност. Изтощението е хронична умора поради прекомерни натоварвания.

Цинизмът е отношение, което много хора, които страдат от прегаряне, започват да изпитват – често губят пълен интерес към работата си. Липсата на професионална ефикасност възниква, когато някой, който е в бърнаут, се чувства и действа по-малко ефективно на работа и не успява да постигне голяма част от нищо.

Бърнаутът е свързан с много рискове за здравето

Прегарянето не е лошо за вас само емоционално. Има и физически последици. Проучване от 2017 г. установяма, че то е свързано с рискове за здравето, които включват сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, висок холестерол, болки в костите и ставите, умора, главоболие, стомашно-чревни и респираторни проблеми и дори смърт преди 45-годишна възраст.

Прегарянето може да причини и силно изтощение. То е като екстремен стрес до степен, в която умът или тялото ни демонстрират изключителна умора и съпротива. Това може да се прояви като умора и летаргия, които са толкова силни, че не сме в състояние да се справим с тях и да изпълняваме елементарни задачи.

Екстровертите може да не изпитват толкова силно прегаряне

Ако сте екстроверт, може да не сте толкова склонни към прегаряне, колкото вашите интровертни приятели. Екстровертите са склонни да бъдат по-позитивни, което може да попречи на прегарянето. Според проучване, хората, които са по-екстровертни, са по-стабилни емоционално и затова е по-малко вероятно да развият прегаряне.

По подобен начин проучване от 2011 г. установява, че хората, които са по-социално оптимистични, имат по-ниски нива на прегаряне. Колкото по-малко социални „недъзи” имат, толкова по-нисък е рискът. С други думи, да бъдеш по-социален е хубаво нещо, когато става въпрос за предотвратяване на бърнаут

Прегарянето и депресията не са едно и също

Прегарянето и депресията могат да причинят много сходни чувства, така че е лесно да объркате едното с другото. Някои експерти смятат, че депресията е в основата на прегарянето, така че симптомите на им могат да се отразяват един на друг.

Прегарянето засяга мъжете и жените по различен начин

Някои проучвания установяват, че то засяга мъжете и жените по различен начин. Например, жените лекари са по-склонни да изпитват емоционално изтощение, докато мъжете лекари са по-склонни да изпитват цинизъм и откъснатост.

Проучване от 2018 г. разглежда над 2000 души (половината жени) на 63 различни работни места и установява, че жените съобщават за по-високи нива на прегаряне от мъжете. Проучване от 2017 г. установява, че негативните житейски събития и изискванията на работа имат значително влияние върху прегарянето, но само за жените.

Авторите на двете проучвания смятат, че това може да се дължи на факта, че жените изпитват натиск да правят всичко както на работа, така и у дома.

По-малко работа е един от най-добрите начини за борба с бърнаута

Това е очевидно, но е вярно: изследванията показват, че един от най-добрите начини да се отървете от прегарянето е да спрете да работите толкова много. Трябва да се научите как да казвате 'не" на неща, като извънреден труд и пропускане на ваканция.

Много хора страдат от прегаряне и се страхуват да откажат работа от страх, че ще бъдат уволнени, няма да получат повишение и други. Не можем обаче да си позволим да не спазваме емоционални граници, защото ако прегорим, последиците могат да бъдат по-големи.

Релаксацията е важна, но няма да оправи всичко

Експертите подчертават, че това да се научите как да се отпуснете е ключов начин за предотвратяване на прегаряне. Изберете практики за освобождаване от стреса, научете се да отделяте време за себе си. Отпускането след работа няма да предотврати напълно прегарянето или да го поправи, но методите за релаксация ще ви помогнат, за да стигнете до корена на проблема.