Нискотарифната авиокомпания Easyjet съобщи, че е била принудена да отмени някои полети до и от Великобритания, след като нов скок на случаите на коронавирус я изправи пред по-високи от нормалните нива на заболеваемост сред персонала, предаде Ройтерс.

Великобритания, която по-рано през годината премахна всичките си ограничения, наложени заради пандемията, отбеляза нов скок на заболелите през последните седмици - смята се, че един на всеки 13 души е бил заразен през седмицата, завършила на 26 март, което е най-високата заболеваемост от началото на пандемията.

Докато нивата на хоспитализация във Великобритания са доста под пиковете от 2020 г. и 2021 г., редица компании съобщават за прекъсвания на услугите, включително на летищата, поради необходимостта техни служители да си останат у дома.

Easyjet заяви, че е предприела действия за смекчаване на смущенията чрез набиране на допълнителни екипажи, които да са в готовност при нужда. Въпреки това компанията е била принудена да отмени някои полети и да обедини други.

"Извиняваме се за неудобството, причинено на пътниците от засегнатите полети", се казва в изявление на компанията.

Авиопревозвачът се е свързал с клиентите си и им е предоставил опции, включително повторно резервиране за алтернативен полет, получаване на ваучер или пълно възстановяване на сумата, се посочва още в изявлението.

Easyjet отмени около 60 планирани полета до и от Великобритания днес от общо около 1645 по разписание. От уикенда отменените полети са над 200.

Водещият британски авиопревозвач British Airways също анулира малък брой от полетите си вчера.

Хората с положителен тест за коронавирус вече не трябва да се самоизолират, но компаниите ги съветват да си останат вкъщи.