Компаниите в Обединеното кралство повишават стартовите заплати на новите си служители с най-бързите темпове в историята. Задълбочаващият се недостиг на работна ръка дава на работниците безпрецедентна сила при преговорите за техните възнаграждения, пише Bloomberg.

В проучване на британската Конфедерация за заетост и набиране на персонал и консултантската компания KPMG се посочва, че средната заплата на новонаетите служители през март тази година се е повишила с най-силните си темпове от октомври 1997 година, когато започва да се провежда изследването.

Скокът отразява както огромното търсене от страна на работодателите, така и въздействието на растящите цени. Фирмите увеличават заплащането на всички служители, за да компенсират ефектите на инфлацията, която е най-силната за последните три десетилетия.

Заради недостига на кандидати, компаниите във Великобритания имат проблеми със запълването на свободните работни позиции във всички сектори. Сред причините за състоянието на трудовия пазар е ниската безработица, намаляващия приток на работници от Европейския съюз и несигурността, създадена от войната в Украйна, която накара много служители да изчакат със смяната на работното място.

„Не се вижда край на дълбоко вкоренените предизвикателства, свързани с работната сила, пред които е изправена икономиката на Обединеното кралство. Много работодатели ще продължат да изпитват затруднения с наемането на таланти и намирането на квалифицирани служители, от които се нуждаят.“, каза Клеър Уорнс от KPMG.

България е с най-ниски разходи за труд в ЕС, но с най-силен годишен ръстПрез 2021 г. средните разходи за труд в държавите от Европейския съюз се оценяват на 29.1 евро на час


"Горещият" пазар на труда в Обединеното кралство е един от факторите, които повлияха на решението на Английската централна банка да повиши лихвените проценти три пъти от декември насам. Тази година се очакват и още увеличения.

Централните банкери се тревожат за опасността от навлизане в инфлационна спирала, при която исканията за по-високо заплащане карат фирмите да продължат да повишават цените, за да защитят нормите си на печалба. За работниците възможността за голямо увеличение на заплатата обикновено е добра новина. Но с покачването на цените на енергията и прогнозата за дълъг период на двуцифрена инфлация, повечето хора вероятно ще претърпят рязък спад в стандарта на живот тази година.