Заради недостига на слънчогледово олио производителите искат да променят състава на продуктите си, без да сменят опаковките, съобщава френската телевизия BFM.

Списъкът на храните, съдържащи слънчогледово олио, е дълъг - чипс, рибни консерви, детски храни, сладкиши, бисквити, готови храни.

Тази съставка обаче може скоро да стане рядкост заради войната в Украйна. Страната осигурява 50 процента от световния износ на слънчоглед и олио.

Украйна е един от най-големите производители в света със 7 милиона тона слънчогледово олио годишно, от които 6.7 милиона се изнасят, уточнява АФП.

А според Fediol, европейската федерация на производителите на растително олио, в началото на март са спрени редовните месечни доставки от 200 000 тона слънчогледово олио към европейските пристанища, съобщава специализираното издание Novethic.

И докато в близките седмици се очаква доставките все пак да бъдат осигурени, задава се нова неизвестност - войната затруднява сеитбата на слънчогледа. Възможно е площите, предназначени за тази култура, да намалеят наполовина, а оттам - също толкова по-малка да бъде реколтата. Остава и въпросът как да бъде изнесен добивът, след като голяма част от инфраструктурата е разрушена.

За да се избегне парализа на производствените линии, хранителните предприятия още отсега предвиждат намаляване или пълно изчезване на слънчогледовото олио в някои продукти.

Рапичното олио и палмовото масло са в челната тройка за хранително-вкусовата промишленост, заедно със слънчогледовото олио. Те могат да бъдат използвани като заместители - наред с кокосовото масло, но в по-малка степен.

Защо начинът, по който живеем сега, вещае още пандемии?Кризата с коронавируса съвсем ясно свари повечето правителства неподготвени, но специалисти по болестите предупреждават от десетилетия, че подобна катастрофална зараза предстои

Подобен преход обаче, макар и временен, изисква проучвания и скъпоструващи технически пренастройки в предприятията. Замяната на олиото изисква различна температура на приготвяне, променя консистенцията на продукта, но най-вече - може да промени вкуса му.

Но освен вкуса, остава и въпросът за информирането на потребителя. Някои клиенти не искат да купуват храни, съдържащи палмово масло или избягват други заместители на олиото заради алергии, посочва БТА.

В перспективата за липса на слънчогледовото олио, промените в съставките ще се наложат бързо. Невъзможно е обаче да се заменят опаковките в последния момент, за да се актуализира съдържанието на продуктите. Не е възможно и да се поставят ръчно стикери с новото съдържание върху всяка опаковка. Освен това пазарът за амбалаж също се намира под натиск.

Производители във Великобритания и Франция вече преговарят с ресорните ведомства как по-бързо да бъдат подменени етикетите на продукти, в които слънчогледовото олио е било заменено с друго.