Можем да намалим сметките си за ток с между 20% и 30%, ако използваме системи за домашна автоматизация.

Това каза Теодора Петрова-Василева, продуктов и маркетинг специалист Сградни Решения в ABB, която взе участие във второто издание на форума Домът на бъдещето, организиран от Profit.bg.

"Домашната автоматизация ни позволява да създаваме т. нар. "сцени", които дават възможност за управление на няколко системи в дома едновременно, само чрез един клик през телефона. Сцената, всъщност, представлява определена ситуация.

Например, излизам от вкъщи и в момента, в който си обуя обувките и отида до вратата, мога да активирам ключ, който изключва цялото осветление и всички консуматори, системата за отопление и вентилация минава в икономичен режим, така че в момента, в който излезем, сме сигурни, че оставяме жилището в максимално сигурен режим.

Отпада проблемът със забравянето на включените печки и ютии", обясни тя.

По думите ѝ, тези сцени могат да бъдат различни и се програмират спрямо нуждите и ежедневието на клиентите. Цялата идея на домашната автоматизация е тя да се приспособи към начина на живот на тези, която е ползват.

Теодора Петрова-Василева даде и друг пример с алгоритъм, който може да включва кафе машината и да вдига щорите веднага, щом се събудите.

Има и сцени, предназначени за спестяване на енергия, каза още експертът на ABB. Компанията предлага различни системи, свързани с управлението на електрическото захранване в дома.

Тя обясни, че системите за домашна автоматизация са се развили доста през последните години, което улеснява тяхната инсталация и, съответно, разходите по нея. Инвестицията обаче винаги е по-оправдана, ако подобна система се заложи още при проектирането на дадена сграда.

Ако това се случи на по-късен етап, във вече съществуващо жилище, има безжични устройства, които дават възможност то да се превърне в "умно", без да се налага цялостно преструктуриране на окабеляването.

Според Теодора Петрова-Василева, в последните години все повече българи се интересуват от системите за домашна автоматизация, като това се дължи на факта, че се осъзнават ползите от тях.

Тя каза още, че смарт устройствата отдавна са част от ежедневието ни, но следващото предизвикателство е да ги обединим в единна система, която да ги управлява централизирано, защото енергийната ефективност се постига именно по този начин.

Събитието Домът на бъдещето 2022 се проведе със съдействието на Хьорман България и Schneider Electric.