Лихвите по ипотечните заеми в Съединените щати се повишиха тази седмица, продължавайки възходящия си тренд и достигайки най-високите си нива от 2009 г. насам.

От началото на тази година те са нараснали с два процентни пункта, показват данните на ипотечната агенция Freddie Mac, цитирани от CNN.

Фиксираната лихва по 30-годишните ипотеки е била средно 5.27% през последната седмица спрямо 5.10% в предходната. Това е най-високото ниво за последните 13 години и е доста над средното ниво от 2.96% за същия период на миналата година.

„Ипотечните лихви възобновиха покачването си тази седмица, като 30-годишната фиксирана ставка достигна най-високата си точка от 2009 г. Докато достъпността на жилищата и инфлационният натиск представляват предизвикателства за потенциалните купувачи, ръстът на цените на жилищата ще продължи, но се очаква да се забави през следващите месеци“, коментира главният икономист на Freddie Mac Сам Хатер.

Надявайки се да ограничи инфлацията, Федералният резерв обяви по-рано тази седмица, че ще повиши основният лихвен процент с половин процентен пункт, което е най-големият скок от 2000 г. насам.

След срещата председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че се очакват още повишения, включително и такива с повече от 50 базисни точки. Но Пауъл каза, че централната банка не обмисля по-големи увеличения от това.

„Увеличение със 75 базисни точки не е нещо, което комисията активно обмисля. Ако инфлацията спадне, ние няма да спрем затягането на монетарната политика. Просто ще преминем към увеличения от 25 базисни точки“, каза още Пауъл.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ следват доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ. Косвено те се влияят и от действията на Фед, защото ако инвеститорите очакват повишения на основния лихвен процент, обикновено те продават държавни облигации, което води до ръст на доходността, а оттам и на лихвите по ипотеките.

Жилищата в повечето щатски градове стават по-скъпи и недостъпниЦените на имотите бележат двуцифрен ръст в процентно изражение в повечето големи градове в САЩ в началото на годината

От началото на тази година лихвите по ипотечните кредити в САЩ са се покачили с повече от два процентни пункта, което е най-бързият темп от десетилетия.

„Финансовите условия, пред които са изправени купувачите на жилища, се промениха значително“, коментира главният икономист на електронното издание Realtor.com Даниеле Хейл.

Тя каза, че разходите за финансиране на жилище с 20% първоначална вноска са се увеличили с близо 50% на годишна база - скок, който е накарал много купувачи да преосмислят бюджетите си. Тя обаче уточни, че търсенето на жилища все още е силно.

„Цените на жилищата продължават да растат, тъй като наемите са високи и има голям брой млади домакинства, които търсят сигурност в относително фиксираните разходи за собственост на жилище и искат да договорят кредит преди лихвите и цените на жилищата да се покачат отново", каза тя.

Главният икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти Лорънс Юн смята, че разходите за покупка на жилище със средна цена са се увеличили с между 300 и 400 долара на месец, което е огромна разлика за повечето работещи семейства.

Той смята, че инфлацията ще остане повишена през следващите няколко месеца и че пазарът ще усети допълнителното затягане на паричната политика. По думите на Юн с покачването на лихвите цените на жилищата се очаква да се охладят.