Незаслужено Средновековието е наричано мрачен период.

Въпреки многото войни, климатични бедствия, чуми и пандемии, тогава са създадени някои от най-важните изобретения, които лежат в основата на еволюцията на човечеството.

Да се уверите в това не е никак трудно. Достатъчно е да ви дадем като пример десет от тях - печатната преса, барута, вятърните мелници, очилата, библиотеките, хартиените пари и т.н.

Механичен часовник

Времето е ценен ресурс. Макар устройствата за измерване на времето да са познати от древни времена, едва през Средновековието технологията позволява да бъдат създадени механични часовници. Те измерват времето по-точно и човекът може по-добре да организира своя живот.

Печатна преса

Китайците познават технологията за печат върху хартия от XI век. Четири века по-късно германецът Йоханес Гутенберг създава печатната преса, без която съвременният живот нямаше да бъде същият.

Барут

Изобретяването на барута е датирано някъде между IX и XI век в Китай. Не минава много време, преди да бъде използван като оръжие, пише labrujulaverde.com. Знаем, че монголите разпространяват барута из цяла Евразия, провокирайки революция във военното дело.

Водни и вятърни мелници

Човекът използва мелници още от времето на неолита. През Ранното Средновековие обаче те стават много популярни. Създадени са много разновидности, които се различават като конструкция.

Кафенета

Традицията да се пие кафе възниква на Арабския полуостров около XV в. За целта в османските земи били обособени специални места - кафенета. Те започват да се появяват в Европа по-късно, променяйки напълно местните обичаи и създавайки нови начини за поддържане на социални контакти.

Очила

Историята не помни кой точно е изобретил очилата със стъкла, но знае, че те влизат в употреба в Западна Европа в края на XIII в. Това изобретение на Средновековието решава проблема със зрението и е едно от най-ценените.

Обществени библиотеки

Счита се, че първата обществена библиотека в света е Malatesta Novello в Чезена, Италия. Тя отваря врати през 1452 г.

Летящи подпори

Летящите подпори са едно от най-важните нововъведения на готическата архитектура от XII в. Те позволяват на църквите да имат по-високи тавани, по-големи прозорци и по-леки стени. Това се е отразило и на архитектурата днес. Имаме по-големи и по-просторни сгради.

Книжни пари

Първите сведения за използването на книжни пари са от VII в. За разлика от монетите, които се изработват от благородни метали, те са били по-лесни за използване от търговците. Въпреки практичността си, книжните пари не се налагат веднага. Опити за използването им има в Близкия изток, но отново безуспешни. До XVII в. банкнотите все още не са фактор в Европа.

Квадрант и астролабия

Квадрантът и астролабията са познати на човека от древни времена. Едва през Средновековието обаче арабските астрономи ги усъвършенстват. С тях може да се измерва разстоянието между два обекта. Без тях не можем да си представим развитието на астрономията, навигацията и геодезията. На по-късен етап са заменени от по-модерни изобретения.