Представете си, че сте в просторна стая.

Светлината е приглушена. Заобиколени сте от екрани и високоговорители.

Предстои ви да преживеете нещо, което ще събуди сетивата ви.

От известно време в Израел функционира уникално по рода си изследователско помещение. То е оборудвано с почти 100 високоговорителя и може да създаде сферично звуково изживяване, което се движи на 360 градуса във всяка посока.

Ако поставите два пръста от дясната си ръка върху специално приспособление, започвате да чувате звуци от гора.


Как става това?

Израелският екип от учени знае много повече за човешките сетива. Затова бъдете готови да промените представата си за тях.

Ако отделите момент и забележите как пътува звукът, ще добиете представа какво може да правите със звуците в пространството, казва Идо Уолд, главен дизайнер и технологичен директор в лабораторията на Reichman University в Израел. Именно там се провежда експериментът.

Паралелно по темата работят и учени от института Baruch Ivcher. Те разработват нови сензорни устройства, с чиято помощ може да използвате други части от тялото си, за да локализирате звуци, пише nocamels.com.

Но да се върнем обратно в уникалното изследователско помещение. Около вас се чуват специфичните глухи звуци, които издава бухалът. Те са последвани от шумулене на дървета и духане на вятър. Долавяте и звук от дъжд. Той е дълбок и успокояващ.

Всъщност, вие усещате това с пръстите си. Дори имате натрапчивата мисъл, че вие пускате дъжда с върховете на пръстите си.

Способността да локализираме звука в пространството е един вид имитиране на това, което чуваме с ушите си, обяснява Уолд.

Това е като разликата между две точки, които ни помагат да кажем - това е тук, а това е там, допълва той.

По думите му ние симулираме това докосване, което ни позволява да поставяме информация в пространството.

Това е много уникална функция, която можем да използваме за различни приложения.

С други думи, когато усетите звука, може да кажете от коя посока идва, дори да не сте го чули. Именно поради това, стоейки в помещението, първо предполагате, че дъждът е навсякъде около вас. След това долавяте вибрациите в пръстите на дясната ръка и на мига осъзнавате, че звукът идва от определена посока.

В изследването е ангажиран и проф. Амир Амеди, който е определян като най-добрия учен в Израел, специализиран в сферата на човешкия мозък.

Може да сте чували за него покрай EyeMusic - иновативно визуално-слухово сензорно заместващо устройство (SSD) за незрящи, което предоставя информация за формата и цвета.

EyeMusic представлява алгоритъм, който може да преведе изображение в звук, обяснява Уолд.

Така човек без зрение може да „чува“ изображение в отделно музикално произведение и това му помага да го идентифицира по този начин.

Проф. Амеди и други учени, заети в проекта, успяха да напреднат дотолкова в изследването си, че взеха камера, сложиха я на главата на сляп човек по рождение и той успя да погледне купа с ябълки и да посочи коя от тях е червена.

Той сякаш я виждаше със собствените си очи, казва Уолд.


В основата на израелското проучване лежи предположението, че всичко, което хората преживяват в живота, е мултисензорно и следователно информацията, предавана към мозъка, се получава в няколко различни области.

Ако едно сетиво не работи правилно, друго сетиво може да бъде тренирано, за да го замести.