Главният изпълнителен директор на Volkswagen смята, че най-големият автопроизводител в Европа може да изпревари Tesla и да стане световен лидер по продажби на електромобили до 2025 г.

В интервю за CNBC по време на Световния икономически форум в Давос Херберт Дийс заяви, че облекчаването на проблемите с веригите на доставки вероятно ще създаде известна инерция за германския автомобилен гигант в идните месеци.

“На пазарите важното винаги е бъдещето,” заяви Дийс в отговор на въпрос защо инвеститорите оценяват Tesla на много повече, в сравнение с други традиционни автопроизводители, като Volkswagen.

“Tesla в момента е лидер, когато става въпрос за електромобили, вероятно също така е и най-дигиталният автопроизводител и има някои предимства,” продължи той. “Нашата цел все още е да не изоставаме и вероятно да ги изпреварим по продажби през 2025 г.”

Дийс казва, че Tesla успява да покаже добри резултати и висока доходност с невероятен бизнес модел. Той обаче потвърди вярата си, че Volkswagen скоро ще заличи разликата, когато става въпрос за продажби на електромобили.

Лекторите на Шумът на парите: Емрах СазакУстойчивото бъдеще - възможност или предизвикателство за бизнеса?


“Мисля, че с увеличаването на производството на Tesla вероятно ще бъде по-трудно. Те отварят нови заводи, а ние се опитваме да поддържаме скоростта. Смятаме, че през второто полугодие ще създадем известна инерция,” заяви Дийс.

Повече от две години след началото на пандемията от коронавирус автомобилната индустрия продължава да се бори с предизвикателството да си набавя важни части и да произвежда достатъчно автомобили, за да задоволява търсенето.

Недостигът на съществено важни елементи, по-конкретно когато става въпрос за производството на батерии, се очаква да продължи да ограничава ръста на продажбите на електромобили в идните години.

Tesla спря да приема поръчки за Cybertruck извън Северна АмерикаTesla представи модела Cybertruck през 2019 г. Първоначално компанията се надяваше да започне производството в края на тази година, но отложи плановете си за първото тримесечие на 2023 г.

Въпреки това Дийс казва, че на хоризонта има положителни знаци. Той очаква известно облекчение на пазара на полупроводници от средата на годината.

“Бих казвал, че предстои облекчаване на положението към средата на годината и през втората половина би трябвало да сме в по-добра форма, ако положението не се влоши, което не мисля, че ще се случи,” заяви Дийс.

На въпрос дали това означава, че кризата с попупроводниците може да приключи през второто полугодие Дийс отговори: “Не бих казал, че ще приключи, но положението ще е много по-добро. Мисля, че веригите на доставки отново влизат в ред.”