Древните маи са построили стотици пирамиди в Централна Америка в периода около 1000 г. преди Новата ера чак до 15-и век след Новата ера, поставяйки голямо разнообразие от артефакти вътре в тях.

Но какво точно има в пирамидите на маите?

Оказва се, че подобно на гробниците в Древен Египет, построените от маите монументи съдържат богати съкровища и погребални дарове. Но те има ти една по-странна особеност - по-малки пирамиди вътре в големите, пише електронното издание Live Science.

Пирамидата на Ел Кастило, например, която се намира в района на Чичен Ица на полуостров Юкатан, съдържа три пирамиди една в друга, които наподобяват руските матрьошки.

„Когато древните жители на полуостров Юкатан пристигнали на обитавания преди тях и изоставен обект, те не унищожили старите структури. То построили нови върху тях“, казва проф. Андрес Техеро-Андраде от Националния автономен университет на Мексико.

Тази практика не е уникална за Ел Кастило. Има и още пирамиди на маите, както и на други племена, със същата подредба, казва Денис Еспино от Националния институт по антропология и история на Мексико.

Тя отбелязва, че изграждането на пирамида върху друга пирамида е обичайна практика в предиспанските времена (преди идването на европейските колонизатори) и че основните структури в селищата, които са били обитавани от дълго време, обикновено имат няколко конструктивни фази.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Лилия ДимитроваКак иновациите могат да бъдат устойчиви и да направят бизнеса по-гъвкав срещу бъдещи кризи и външни влияния?

Докато някои храмове на маите били използвани за ритуали, други служели като гробници на владетели и други важни личности. Погребенията съдържат артефакти, като маски и мъниста от нефрит, остриета от обсидиан и шипове от скат, които са били символ на саможертвата.

Древните маи ценели високо предметите, изработени от нефрит. Един от най-известните примери е тронът на ягуара, открит в пирамидата Ел Кастило.

„Маите почитали нефрита не само заради неговата ценност и красота, но и като камък с голямо символично значение. Той бил свързан с царевицата, властта и вятъра и бил важен компонент от погребалните обреди и ритуалните заклинания", пише Карл Таубе, професор по антропология в Калифорнийския университет.

Пирамидите на маите съдържат и много други забележителни артефакти. Една от тях, намираща се в района на Сан Бартоло в Северна Гватемала, съдържа фрагмент от това, което може да е най-ранният календар на маите, датиращ отпреди повече от 2200 години.