Азиатските пазари на акции бележат понижения днес вследствие на опасенията на инвеститорите относно високата инфлация и заплахата от рецесия.

В същото време цените на петрола се понижиха след появила се информация относно добива на Саудитска Арабия.

Брентът поевтиняваше с над 2% - до 113.86 долара за барел, преди срещата на страните производителки на петрол по-късно днес, която се очаква да подготви почвата за увеличение на добива.

Щатският лек суров петрол (WTI) също поевтиня с над 2%, до 112.55 долара за барел.

Понижението в цените на петрола набра инерция, след като Financial Times информира, че Саудитска Арабия може би е готова да увеличи производството в случай на рязък спад в добива на Русия.

"Това ще бъде прието добре от западните лидери предвид факта, че инфлацията и инфлационните очаквания остават високи, а централните банки се опитват да вдигат лихвите, рискувайки да тласнат икономиките към рецесия," казва пред Ройтерс Мат Симпсън, старши пазарен анализатор в City Index в Сидни.

Лекторите на Шумът на парите: Доц. д-р Маню МоравеновВъзможността за инвестиции на Българска фондова борса и пазар beam ще представи по време на панел Лични финанси от Шумът на парите 2022 доц. д-р Маню Моравенов

Опасенията на инвеститорите относно инфлацията и евентуална рецесия се засилиха на фона на несигурността, предизвикана от темпа на повишение на лихвите от страна на Федералния резерв, ефекта от войната в Русия върху цените на храните и суровините и проблемите с веригите на доставки, задълбочени от ограниченията в Китай, свързани с COVID-19.

Изнесените вчера данни за производствената дейност в САЩ, които бяха по-добри от очакваните, не помогнаха за намаляването на тези страхове. Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co, пък оприличи предизвикателствата пред щатската икономика на "ураган".

Изнесени днес данни за фабричната дейност в Южна Корея показаха забавящ се растеж през май на фона на свиващите се поръчки за внос и износ, което е поредният индикатор за проблемите с производството в световен мащаб.

В сутрешната търговия азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчиташе понижение от 1%. Индексът на китайските сини чипове CSI300 се понижи с 0.45%, австралийският основен индекс губеше 0.90%, а сеулският KOSPI отчиташе спад от около 1%.

В Токио индексът Nikkei се понижи с 0.26%.

Азиатските индекси, общо взето, последваха слабото представяне на Уолстрийт вчера, където индексът Dow Jones Industrial Average падна с 0.54%, S&P 500 изгуби 0.75%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.72% надолу.

Чуждестранните инвеститори бягат от КитайИмотната криза в Китай не е нещо ново, но нарастващите страхове сред чуждестранните инвеститори от голяма политическа катастрофа се появиха наскоро

И макар по-силните от очакваните данни за производството да не помогнаха на щатските акции, те подкрепиха долара.

В азиатската сесия доларовият индекс остава без промяна на ниво от 102.56, докато йената поскъпна леко до 130.05 спрямо щатската валута. Еврото бележи минимално повишение от 0.05% до 1.0651 долара.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации за последно беше на ниво от 2.9149%, в след като вчера затвори на 2.931% в САЩ.

По-ниската доходност по щатските държавни ценни книжа стабилизираха цените на златото, които вчера паднаха до двуседмично дъно. Спот цента на златото днес остава без промяна на ниво от 1 845.08 долара за тройунция.