Бopиc Πaличeв e главен изпълнителен директор на УНИКА България и член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

Започва кариерата си през 2005 г. в ПрайсуотърхаусКупърс (PwC), след което в периода от 2009 г. до 2018 г. преминава през редица ръководни позиции в УHИKA Бългapия, както и в Централата на УHИKA Гpyп във Виена.

Преди да се присъедини отново към eкипа на УНИКА заема в продължение на две години длъжността изпълнитeлeн диpeĸтop Финaнcи и Pиcĸ в ДЗИ.

Вижте какво каза той в интервю за Profit.bg:

Можем ли да разглеждаме здравната застраховка като инвестиция и кои са най-важните неща, които потребителите трябва да знаят за този тип продукти?

Безспорно едно от най-ценните неща в живота е грижата за собственото ни здраве. В последните две години в пандемията всеки от нас осъзна и оцени това в още по-голяма степен. Всяко решение, което ни дава бърз достъп до медицински консултации, помага ни за профилактика е инвестиция в най-важния ни актив: здравето и целта да се поддържаме в кондиция и работоспособни.

Животът е пътуване, на което можем да се насладим максимално, само ако сме в добра форма. Здравните застраховки осигуряват едновременно достъп до медицински услуги и спокойствието, че при нужда от лекарска помощ, болнично или хирургично лечение, можем да разчитаме на осигуряване на достъп до лечебно заведение и финансова подкрепа.

В УНИКА предлагаме цялостни решения с фокус върху здравето. Благодарение на уеб приложението MedUNIQA, клиентите ни разполагат с дигитална здравна карта за достъп до здравната система, могат да записват часове за преглед при избран от тях специалист, да правят медицински консултации, да възстановяват направени разходи, напълно дистанционно и изцяло онлайн.

Повишава ли се застрахователната култура на българите?

За застрахователната култура и грамотност в страната е говорено и писано много. Ясно е, че е на ниски нива - особено сравнено с познаването на други финансови услуги и останалите държави членки на ЕС. Именно затова по-важни са конкретните действия, които всеки в системата може да направи, за да повишим заедно знанието за ползите от застраховането.

Благодарение на положените усилия и редица инициативи от Асоциацията на българските застрахователи, компаниите в сектора, застрахователите брокери се наблюдава значителен ръст на клиентите, които търсят и закупуват осъзнато застрахователни решения. Тази тенденция ясно показва, че постепенно се повишава застрахователната култура на българина.

Ние в УНИКА също провеждаме регулярно информационни кампании, предоставяме периодично безплатни онлайн медицински консултации, а в пакета за корпоративни клиенти са включени 3 такива, за да може всеки, който желае, да изпробва услугата и нейните предимства.

Всички ние, като общество, имаме голяма нужда от това да управляваме по-добре личните си финанси и нашите активи, като ги предпазваме с подходящи решения.

Имат ли навика българите да се застраховат при пътувания в чужбина и какви са ползите от това?

Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ е една от най-популярните застраховки, които българите ползват все по-често. Мнозина вече са осъзнали ползите и предимствата на този тип застрахователно решение, който им позволява да получават денонощна медицинска консултация по време на пътуване в чужбина.

Инвестирането на скромна сума, като 1 евро на ден за застраховката, може да ни даде покритие в размер на хиляди евро, които да ни спестят високи допълнителни разходи за спешна намеса от страна на зъболекар, обезщетение при загубен багаж на летището или при здравословни проблеми в чужбина, включително и при заболяване от COVID-19.

Застраховките при пътуване в чужбина за еднократно пътуване и при многократни пътувания в УНИКА се сключват лесно онлайн само за няколко минути и предлагат допълнително покритие по избор и Отмяна/Прекъсване на пътуването, което дава допълнителна свобода, в случай че поради непредвидени обстоятелства пътуването не може да се реализира.

Как смятате, че ще се промени управлението и грижата за личните ни финанси в следващите няколко години?

На първо място е важно да продължим да сме дисциплинирани при ежедневните си разходи и да опитваме да управляваме непрекъснато увеличаващите се пред нас рискове, доколкото това е възможно.

Разбира се, всичко това е обвързано с доходите и притежаваните от нас активи – автомобил, имот и др., а както отбелязахме: най-вече основната предпоставка, за да поддържаме финансовия си стандарт, е защитата на живота и здравето. В тази връзка е добре да заделяме поне 5% от месечния си доход за услуги и решения, които ни помагат при настъпване на неочаквани събития.

Дигитализацията ни дава много повече възможности да сравняваме и търсим най-ефективните за нас продукти, проучваме компаниите и по-лесно и уверено да взимаме решения, като за насоки винаги може да потърсим съвет и професионална консултация от специалистите в дадената област.