Постоянно се чува, че дистанционната работа е най-доброто решение за служителите.

Така те се чувстват психически и физически добре. Реалността обаче не е толкова еднозначна.

Когато на Кат й предлагат да работи изцяло от вкъщи миналата година, тя не си оставя време за размисъл. Веднага приема.

До този момент Кат, която живее в Лондон и работи в службите за опазване на околната среда, дълго време е била в този режим на работа като резултат от пандемията. Затова решава, че оставането у дома и след този период няма да е проблем.

През последните няколко месеца обаче Кат започва да има някои съмнения по въпроса.

Да работиш всеки ден вкъщи, особено когато партньорът ти е в офиса по цял ден, е трудно, казва тя пред Би Би Си.

Понякога не го виждам по цял ден, което може да е доста самотно. Установих, че вместо да правя почивки за кратък разговор с колеги в офиса, аз взимам телефона си. Това допълнително време пред екран определено има негативен ефект върху здравето ми, допълва Кат.

Дистанционната работа е с ореол на решение за някои от проблемите на забързания начин на живот на модерния човек. За мнозина тя е възможност да прекарват повече време с децата си или да използват това време, което преди се губеше в пътуване, за да се посветят на своите хобита.

Ново изследване на Microsoft върху дистанционната работа и ефекта й върху хората обаче показва смесени резултати. Учените са открили, че тази форма на работа може да подобрява удовлетворението на служителя от работата, но и може да доведе до социално изолиране, вина и опити за компенсиране.

Германски съд: Придвижването от леглото до бюрото е пътуване до работаРаботещ от вкъщи германец, който се подхлъзнал, докато се придвижвал от леглото до компютъра си, настоява, че това е злополука на работното място, след като съд призна официално този тип придвижване за пътуване до и от работа.

Негативните ефекти са изненада за някои служители. Те вече ги усещат, осъзнавайки, че дистанционната работа не е панацея. Това е причина да се връщат в офиса.

Криза на психичното здраве

Работата от дистанция беше разглеждана като утопия. По време на почивките можете да тренирате, да си приготвите здравословен обяд и да вземете детето от училище, без да бързате. Практическото приложение на тези идеи се оказва различно.

Изследването показва, че хората, които работят дистанционно, стоят по-дълго време на бюрата си. 80% от анкетираните споделят, че този начин на работа е повлиял негативно на психичното им здраве и продължава да го прави.

Липсата на контакти с хората е сред основните оплаквания, обяснява Никола Хемингс, специалист по психично здраве. Тя подчертава, че пандемията е провокирала сериозен скок на психичните проблеми.

Когато работим дистанционно, изпускаме социалните аспекти на офиса и нужните социални взаимодействия - наваксване на информация по даден проект в коридора, приготвяне на напитка в кухнята, докато споделяме какво сме правили през почивните дни и т.н.

Защо За повечето корпоративни служители ежедневието в близкото минало беше сравнително просто - домът беше мястото, което напускаха, за да отидат на работа и обратното

Тези на пръв поглед незначителни моменти са изключително важни за здравословното ни състояние, казва Хемингс.

Изолацията не е единственият проблем на работещите дистанционно.

Кат споделя, че освен самотна, се чувства и претоварена от постоянните видео разговори. Тя всеки ден вижда лицето си на екрана и това я подтиква към размишления за самата нея. Бих искала да имам възможността да работя от офиса няколко пъти на седмица, за да може да имам срещи с хора на живо, казва Кат.

Дистанционната работа има и друг негативен ефект за част от хората. В случая на Кат той се изразява в това, че тя е на 30 години и все още няма деца.

Изследване сочи, че 81% от хората на възраст под 35 години се страхуват от самотата, а дистанционната работа за дълъг период от време води точно до това. Тя повишава и нивото на стреса и тревожността.

Как да постигнем баланс?

В момента много компании търсят решение какъв работен модел да изберат за себе си и своите служители. Тук ключов фактор е отчитането на личните обстоятелства и предпочитания.

Служителите имат нужда от балансиране на гъвкавостта. Трябва да може да останат продуктивни, но и да имат социални връзки. Решението зависи от компания до компания.