По време на тяхното производство, употреба и изхвърляне фармацевтичните съставки в лекарствата попадат в околната среда, особено в повърхностните води.

Скорошно изследване, публикувано в специализираното издание Environmental Toxicology and Chemistry, сочи, че фармацевтичното замърсяване е световен проблем, който влияе негативно на здравето на реките на планетата.

В около 43,5% от 1052-те локации, от които са взети проби в хода на проучването, е установена тревожна концентрация на фармацевтични компоненти. Става дума за реки в 104 страни.

Двадесет и три съставки са в концентрация над безопасната, включително субстанции тип антидепресанти, антимикробни, антихистаминови, бензодиазепини, болкоуспокояващи и други, съобщава psyh.org.

Мръсният въздух намалява продължителността на живота с две годиниВлиянието на замърсяването на въздуха върху здравето е по-силно от това на цигарите и алкохола

Това е първата глобална оценка на въздействието на отделни фармацевтични продукти и смеси от фармацевтични продукти в речните системи, казва Алехандра Бузас-Монрой, доктор на науките, от университета в Йорк.

Откритията ни сочат, че много голяма част от реките по света са застрашени от замърсяването с фармацевтични продукти.