Колко често се оказвате пред сложен избор и не знаете как да постъпите?

След като прочетете следващите редове, ще ви е една идея по-лесно. Ще ви представим начин, по който може да взематe решения в рамките на 5 минути. Препоръчват го проф. Арно Шевалие и проф. Албърт Ендерс - експерти по темата.

Вероятно не си давате сметка, но от началото на деня си вече сте решили немалко задачи, казва Шевалие.

Става дума за малки решения, които вземаме, без да се замисляме. Например, какво да закусваме, да използваме асансьора или да слезем по стълбите, пише Businessman.

За повечето такива дребни решения използваме методи и подходи, които се опират на общи “правила” или на наш предишен опит. Постъпвайки така, ние опростяваме вземането на решение и не разглеждаме този тип въпроси като проблеми.

За решения, които нямат голямо значение в дългосрочен план, често предпочитаме обичайния избор и не разглеждаме неговите алтернативи.

Понякога обаче тези малки решения, които нямат значение, може да се окажат сложни. Ако по природа сте нерешителен човек, такива въпроси като да си купя кафе или да гледам постановка, може да ви се струват предизвикателство.

Как да вземаме решения за минимум време?

Трикът с монетата

Албърт Ендерс предлага да използваме монета и да обозначим всяка нейна страна с решение. Хвърлете монетата и преди да видите какво ще покаже, се попитайте - коя страна искате да видите.

Вие тайно се надявате, че ще се падне тура. Тогава изберете този вариант, независимо как падне монетата. Това е истинското ви желание.

Психолог: Ето как най-успелите хора се справят с провалите Защо да се проваля човек е толкова важно?

Как да решаваме по-сложни проблеми?

По думите на специалистите необходими са ви максимум 5 минути. Ключът към успеха е да формулирате правилно въпроса.

Дори най-успешните бизнес лидери понякога трудно намират прости решения на сложни проблеми. Клюкът към решаването им не е във фактическото вземане на решение, а във формулирането на въпроса, казва проф. Шевалие.

Нека приведем пример с крал Луи XIV, известен като Краля Слънце.



Той искал дворецът Версай да демонстрира блясъка и разкоша на френския двор. Затова възложил задача да бъдат изградени много фонтани. Да се достави вода във Версай обаче било доста сложно, тъй като се намирал на хълм. Дори при пестелив режим на водоснабдяване, да се захранват над 2000 фонтана било трудно предизвикателство. Били необходимо 13 000 кубични метра вода на денонощие. Височината на струята била ниска, а още източници на вода нямало.

Ключът е във формулировката

Талантливите инженери на краля формулирали проблема по следния начин - как да доставим достатъчно вода във Версай?

В търсене на отговор на този въпрос те пробвали всичко - помпи, водохранилища, акведукти и др. Усилията им отнели 28 години, 1800 служители и около 650 млн. лири стерлинги. Решение обаче не било намерено.

7 практики в неделя вечер, с които ще си осигурите летящ старт в понеделникВъзможно е да победите ленивостта в неделя, особено когато ползите ще са за седмица напред

Ако формулираме проблема по друг начин, може би ще открием такова. Например, ако е така: как да доставим във Версай достатъчно вода, за да бъде кралят щастлив?

Отговорът е ясен за няма и 5 минути.

Вместо постоянно да работят всичките 2400 фонтата, гостите на двореца може да се насладят на красотата им, от момента в който се приближат до тях. По онова време служителите на краля сигнализирали един на друг, за да бъдат стартирани желаните фонтани.

Решението

Проф. Ендерс резюмира така ситуацията.

Ако се сблъскате с проблем, формулирайте правилно въпроса си. Действително ли е толкова важно? Как може да се реши този проблем?

В бизнеса и в ежедневния живот често избираме неправилните критерии и формулираме зле нашите проблеми. Затова следващия път, когато ви е трудно да вземете решение, направете крачка назад и се опитайте да формулирате въпроса по друг начин. Щом го направите, отговорът ще “изплува” бързо.