Арабите губят вяра, че демокрацията може да осигури икономическа стабилност в Близкия изток и Северна Африка, според резултатите от мащабно ново проучване.

Близо 23 000 души в девет държави и Палестинските територии са участвали в проучването, изготвено от Arab Barometer, информира BBC.

Повечето от тях споделят мнението, че икономиката на една страна е слаба, когато има демокрация.

Резултатите от проучването бяха оповестени малко повече от десетилетия след протестите от т. нар. Арабска пролет, на които хората настояваха за демократични промени.

По-малко от две години след протестите само една от тези държави (Тунис) остава демокрация, но публикуваната през миналата седмица проектоконституция би могла да тласне страната отново към авторитаризъм, ако бъде приета.

Майкъл Робинс, директор на Arab Barometer, която изготвя проучването в периода между края на 2021 г. и пролетта на 2022 г., казва, че в региона се наблюдава промяна по отношение на демокрацията от предишното проучване през 2018/19.

"Има едно нарастващо осъзнаване, че демокрацията не е идеалната форма на управление и че тя не може да поправи всичко," казва той. "Това, което виждаме в региона, е, че хора гладуват, хора има нужда от хляб, хората са разочаровани от системите на управление, което имат."

В повечето от страните, в които е проведено проучването, над 50% от участниците средно споделят мнението, че икономиката е слаба при демократична система на управление.

Във всяка от изследваните страни над 50% от участниците също така казват, че са по-загрижени за ефективността на мерките на тяхното правителството, отколкото от самия тип на управление на държавата.

В седем държави и в Палестинските територии повече от половината от участниците в проучването смятат, че тяхната страна има нужда от лидер, който може да "изкривява правилата", ако е необходимо, за да свърши нещата, които трябва да се свършат.

Само в Мароко под 50% от участниците са съгласни с подобно твърдение. Има обаче и значителен дял от хората, които не са съгласни с подобен подход в Палестинските територии, Йордания и Судан.

Тунис е единствената страна в региона, която успява да сформира трайно демократично управление след протестите от 2011 г. Страната обаче изглежда се завръща към авторитарно управление при президента Каис Сайед. Според индекса на демокрацията на EIU за 2021 г. страната пада с 21 места в подреждането и е класифицирана като "хибриден режим".

Проучването в Тунис е извършено между октомври и ноември 2021 г. След това имаше протести срещу президента, който разпусна парламента, пое контрол над избирателната комисия и работи по провеждането на референдум за нова конституция, която, според мнозина, ще засили правомощията му. Междувременно, икономиката на страната изпадна в дълбока криза.

В седем от включените в проучването страни икономическата ситуация е считана за най-голямото предизвикателство, преди корупцията, нестабилността и разпространението на COVID-19.

Участниците само от две страни не възприемат икономическата ситуация като най-важния въпрос – в Ирак, където това е корупцията и в разкъсваната от война Либия, където това е нестабилността.

28 000 жени в Саудитска Арабия кандидатстваха за влакови машинистиИспанската железопътна компанията ще вземе едва 30 от тях на работа

Поне един на всеки трима участници във всяка от изследваните страни е споделил, че през последната година е свършил храната, преди да се сдобие с достатъчно средства, за да си закупи още хранителни продукти.

Трудностите в това отношение са били най-големи в Египет и Мавритания, където двама на всеки трима души казват, че това се е случвало понякога или често.

Проучването в голямата си част е проведено преди руската инвазия в Украйна в края на февруари, която допълнително е изострила продоволствената несигурност в региона, най-вече в Египет, Либия и Тунис, които разчитат сериозно на вноса на пшеница от Русия и Украйна.

Икономическите перспективи в региона са мрачни, като по-малко от половината от участниците в проучването желаят да опишат икономическата ситуация в тяхната държава като добра.

Ливан се класира на последно място в това отношение, като по-малко от 1% от участниците в проучването от тази държава казват, че икономическата ситуация е добра.

Като цяло повечето хора не очакват икономическото положение в тяхната страна да се подобри през следващите няколко години. Има обаче и известен оптимизъм. В шест от държавите над една трета от участниците в проучването казват, че ситуацията ще бъде по-добра или донякъде по-добра в идните две или три години.