Климатичните промени могат да намалят добива на пшеница
Добивът на пшеница може да се понижи със 7 на сто при всеки градус повече по Целзий, предупредиха експерти в проучване, публикувано в Берлин и цитирано от ДПА.
Все по-видимите промени на климата поставят на изпитание производството на пшеница, което може да спадне драстично.
Това се посочва в стратегически документ на "Инициатива за пшеницата", група от държавни и частни структури, занимаващи се с проучването на тази основна земеделска култура.
По-малката наличност на вода вече оказва значително влияние в напояваните региони и се очаква проблемът да се задълбочи с оглед на по-ниските равнища на подпочвени води и все по-малкото валежи, отбелязват авторите на доклада.
Най-вероятно ще се засили и натискът за намаляване на употребата на торове и пестициди като защитна мярка срещу замърсяването на околната среда.
Сред приоритетите на проучването са все по-голямото генетично разнообразие, изследване на структурата на корените и почвената биология, според документа.
Докладът е изготвен със съвместните усилия на изследователите на пшеницата, правителствени представители и фирми за отглеждане на растения.
"Инициатива за пшеницата" е създадена през 2011 г. и свързва помежду им изследователите на пшеницата по целия свят, като целта е да се популяризира хранителната безопасност.
През 2020 г. е имало около 770 проекта, свързани с пшеницата в Австралия, Канада, Китай, Испания и САЩ, според доклада, цитиран от БТА.
Почти половината от пшеницата, която се произвежда в света, се търгува на международно равнище за разлика например от ориза, който се консумира предимно от самите производители.