Европа се готви за потенциална пъломащабна газова криза по-късно през седмицата, точно когато невиждана гореща вълна повиши енергийното търсене за охлаждане на домовете и бизнеса.

В четвъртък газопроводът Северен поток 1 - ключова артерия, свързваща руския газ с Европа, се очаква да отвори след 10-дневена рутинна профилактика.

Има обаче все повече опасения, че Русия няма да възобнови газоподаването, като ответна мярка срещу наложените от ЕС санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна.

Вчера стана ясно, че руският газов концерн "Газпром" е заявил на свои клиенти в Европа, че не може да гарантира газовите доставки заради "извънредни" обстоятелства. Това се посочва в писмо на компанията, до което Ройтерс е получил достъп, информира БТА.

В писмото с дата 14 юли от руския газов монополист се заявява, че компанията обявява форсмажор за доставки, в сила от 14 юни. Тази клауза, известна като "Божия воля", е стандартна за бизнес договорите и се отнася до извънредни обстоятелства, които дават извинение на някоя от страните да не изпълни договорните си задължения, припомня Ройтерс.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви по-рано през месеца, че страната трябва "да се подготви за най-лошото."

"Всичко може да се случи. Газът може да потече отново, дори и в по-големи количества от преди. Може и да не дойдат никакви количества," заяви Хабек в радио интервю.

„Северен поток 1“ доставя 55 млрд. куб, м. газ годишно на Европа, или около 40% от общия й внос по газопроводи от Русия.

Пета смърт на топ мениджър, свързан с Газпром Юрий Воронов, главен изпълнителен директор на един от контрагентите на руския газов монополист ”Газпром”, беше открит мъртъв в басейна на вилата си

Пълното спиране на газа от Москва не е изключено. Русия вече спря износа на природен газ за няколко държави в Европа. Миналия месец Германия, която е най-голямата икономика на Стария континент, обяви "газова криза", след като Газпром намали износа по газопровода с 60%.

От Газпром обвиниха за този ход решението на Запада да задържи съществено важни турбини заради санкциите.

Германският газов дистрибутор Uniper е сред клиентите, които посочват, че са получили писмо от Газпром за въпросните форсмажорни обстоятелства около доставките.

Говорител на Uniper обаче е заявил пред CNN, че компанията "официално отхвърля" тези твърдения. Вчера изпадналата в затруднение компания изтегли кредит в размер на 2 млрд. евро от банка KfW заради ефекта от нарушените доставки на руски газ.

Ужасно неподходящ момент

Евентуален недостиг на газ тази седмица би дошъл в най-неподходящия момент. Европа е обхваната от рекордни жеги — в части от Франция и Испания се борят с горски пожари, а температурите се очаква да се покачат до над 40 градуса по Целзий в идните дни.

Повишаващите се температури повишиха търсенето на електричество за охлаждане на домове и офиси. От испанския газов оператор Enagas обявиха миналата седмица, че търсенето на природен газ за производството на електроенергия е достигнало рекордните 800 гигаватчаса.

"Това огромно увеличение в търсенето на природен газ за производство на електроенергия се дължи основно на горещата вълна," се казва в изявлението на Enagas.

Някои анализатори са по-оптимистично настроени, предвид алтернативните източници на енергия на Европа и факта, че горещата вълна се очаква да приключи до средата на седмицата.

"Въпреки че консумацията на електроенергия в ЕС ще бъде малко по-висока тази седмица заради горещата вълна, тя ще бъде компенсирана от рекордното предлагане на слънчева енергия," казва пред CNN Business Хенинг Глойстайн от Eurasia Group.

Междувременно, европейските държави бързат да запълнят газовите си хранилища, за да избегнат потенциално катастрофален енергиен недостиг през зимата.

"Следващите няколко месеца ще бъдат от съществено значение" за укрепване на доставките за блока, заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на международната агенция по енергетика (MAE).

"Ако Русия реши да спре напълно газовите доставки преди Европа да напълни хранилищата си на 90%, ситуацията ще стане дори още по-тежка и предизвикателна," допълва той.

Газохранилищата в ЕС в момента са запълнени на около 64%, според Gas Infrastructure Europe.

Съюзът бърза да си осигури доставки от други държави с намаляването на потреблението на Руски газ. Вчера Европейската комисия подписа Меморандум за разбирателство с Азербайджан за удвояване в следващите няколко години на капацитета на ключово трасе за доставки.

Цените на газа на нидерландския газов хъб TTF вчера нарастваха с 3% до 165 евро за мегаватас, в сравнение с петък.

По-рано през месеца опасенията относно голямо спиране на доставките на газ окачи цените на суровината до най-високите им нива от първите дни на войната в Украйна, като те се движеха около 183 евро за мегаватчас. Цените скачат със 129% от началото на годината.