Американският производител на самолети Boeing запази преднината си пред европейския си съперник Airbus в надпреварата за нови поръчки през втория ден от международното авиоизложение във Фарнбъро, Великобритания.

Това предаде ДПА, позовавайки се на изявление на двата авиогиганта.

Частната инвестиционна компания 777 Partners купува още 30 самолета Boeing 737 MAX за полети на средни разстояния.

Самолетът ще бъде специална версия 737-8-200 с повече места и допълнителни врати. Тя е разработена от Boeing за нискотарифни превозвачи, каквато е компанията Ryanair.

Boeing и 777 Partners са сключили и предварителен договор за още 36 самолета, съобщава БТА.

Самолет на Emirates летя 14 часа с дупка в корпуса (снимки)Пътници, напускащи полет на Emirates в петък, забелязват голяма дупка отстрани на самолета, след като той каца в Бризбейн, Австралия

Най-голямата в света компания за лизинг на самолети - AerCap Holdings, също обяви, че ще закупи пет допълнителни Boeing 787-9 Dreamliner, съобщи Ройтерс.

Същевременно, европейската Airbus съобщи за поръчка от американския авиопревозвач Delta Air Lines за 12 самолета A220-300, по-дългата версия на най-малкия й модел A220.

Вчера беше обявено, че Delta Air Lines е поръчала и 100 самолета Boeing 737 MAX 10, с опция за допълнителни 30 самолета.

Авиоизложението във Фарнбъро, което продължава през цялата седмица, се организира на всеки две години, и се превърна в място, на което Boeing и Airbus се конкурират за нови поръчки на своите самолети.