Цените на колите втора употреба в САЩ скочиха до небесата през последните две години, след като индустрията беше обърната с главата надолу заради проблемите с веригите на доставки и намалените стокови запаси на нови автомобили.

Колко точно повече обаче плащат потребителите?

Средно с 10 046 долара повече, или 43%, отколкото ако се прилагаха стандартните очаквания за амортизация, според индекса “Завръщане към нормалното” на приложението CoPilot към 30 юни.

Средната цена на използваните автомобили е 33 341 долара, което е с 0.5% повече от май и само със 172 долара под пика, достигнат през март, сочи проучването на CoPilot. Ако важаха прогнозите за амортизация, средната цена щеше да е 23 295 долара, според индекса на CoPilot.

“Въпреки признаците за забавящия се икономически растеж, повишаващите се лихви и високите цени на горивата, пазарът на употребявани автомобили запазва позиции,” казва Пат Рауън, основател и главен изпълнителен директор на CoPilot.

Анализатор: Глобалният недостиг на чипове не е приключилГлобалният недостиг на чипове все още не е приключил, а войната в Украйна продължава да оказва натиск върху доставките на важни компоненти, необходими за производство им, според Винай Гупта от IDC

Покупките от страна на потребителите запазват високи нива, което поне отчасти се дължи на пренесеното търсене от пазара на нови автомобили. Проблемите с веригите на доставки, най-вече с продължаващия недостиг на чипове, намалиха наличните нови автомобили за продажба при автодилърите.

Сумата, която потребителите плащат над нормалното, също така зависи от годината на производство на автомобила. Почти новите автомобили (от 1 до 3 години) са със средна обявена цена от 42 314 долара, което е с 13 145 повече (45%), отколкото прогнозираната нормална сума от 29 169 долара, според индекса на CoPilot.

От друга страна, автомобилите на възраст 8 - 13 години са със средна цена от 18 038 долара, или 5 416 долара (43%) повече от прогнозираните преди това 12 622 долара. Тази категория е единственият възрастов сегмент, в който средната цена се движи надолу от няколко месеца.

“И макар някои сегменти да показват първоначални признаци на отслабване на цените, пазарът на използвани автомобили все още има да измине дълъг път до завръщане към нормалното положение,” казва Райън.