За месец юли 45,2 градуса е била измерената температура през 1916 г. в Садово. Това е и най-високата температура в България, която е измерена, съобщи Христо Христов - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

На 23 юли в Сандански, преди години, е била измерена температура от 43,6 градуса.

На 22 юли в Сандански, отново преди години, е имало температура от 42,6 градуса, а на 24 юли, също в предишни години, температурата е била 44,8 градуса.

Това показва, че сме далече от тези максимални температури, които са били измерени преди години, но времето ще е много топло и горещо в близките дни, коментира метеорологът.

Имат ли връзка тези високи температури у нас с горещото време, което беше в Западна Европа?

Тази гореща вълна започна от Западна Европа, премина през Централна Европа и сега идва към нашите географски ширини, каза Христо Христов. Той обясни, че горещото време в Европа се дължи на топлите въздушни маси, идващи основно от юг - от Африка. Над Атлантическия океан имаше един дълбок циклон, който "изтласкваше" тези въздушни маси - от Африка до Великобритания, дори и до южните райони на Скандинавския полуостров, каза синоптикът.

Не може сега да се каже обаче, че това лято ще е по-топло и по-сухо, защото от него е изминал само един месец, коментира Христо Христов.