От сряда (27 юли) руската компания Газпром ще намали наполовина количеството газ, което изпомпва през газопровода Северен поток. Така по тръбите под Балтийско море ще текат едва 20% от договорените между Германия и Газпром количества, съобщава Българското национално радио.

Като причина руската компания посочва ремонт на още една турбина.

Втора турбина, освен върнатата миналата седмица от Канада, трябва да бъде ремонтирана, твърдят от Газпром. Министерството на икономиката в Берлин заяви, че няма технически причини за намаляването на доставките. Германия обвини Москва, че използва енергията като оръжие.

По-рано Газпром обяви, че все още има проблеми с ремонтираната в Канада турбина за газопровода Северен поток.

В социалната мрежа Телеграм руската държавна компания написа, че монтирането на турбината крие риск.

"Прегледахме придружаващите ремонта документи и установихме, че не само не са отстранени техническите проблеми, а са се появили и нови", твърди Газпром.

Компанията допълва, че изваждането на турбината от санкционния списък на Канада, за да бъде доставена след ремонта, също би следвало да бъде документирано, но не е направено.

"Това също представлява проблем", пише още руският газов гигант.

Какво може да направи Европа, ако газът все пак спре?Газопроводът


Освен това оставали отворени въпросите за санкциите на Еропейския съюз и Великобритания срещу Русия, които са от значение за доставката на турбината, а в бъдеще - и на други ремонтирани агрегати за газопровода Северен поток.

В същото време германският мрежов оператор обяви, че планираното заместване на газа от въглищните централи изостава.

Пълното спиране на вноса или рязкото намаляване на изпомпваните количества могат да имат катастрофален ефект за индустрията в Германия, която е силно зависима от руския газ и сега е заплашена от свиване на производството. А домакинствата ще бъдат принудени да намалят отоплението, предупреждават енергийните експерти.

Газът в Европа поскъпна с над 10% след новината за новото ограничение на доставките по Северен поток. Към 18:30 часа българско време газовите фючърси на нидерландския хъб TTF се търгуват на ниво от 177 евро за мегаватчас и се доближават до 4-месечените върхове около 187-185 евро за MWh, достигнати на 13 и 17 юли тази година.