Английската династия Гросвенър, чието мултимилиардно състояние води началото си до зестра от родителите на 12-годишна булка, предава основния си източник на богатство по мъжката наследствена линия от векове.

Това не се е променяло от 345 години – 31-годишният Хю Гросвенър стана седмия херцог на Уестминстър през 2016 г. и въпреки че има две по-големи сестри, оглави семейното богатство, след като баща му Джералд почина от сърдечен удар на 64-годишна възраст.

Сега обаче има нова тенденция във фамилията Гросвенър – жените играят все по-голяма роля в едноименната фамилна инвестиционна компания, която притежава градски имоти, провинциални имения и селскостопански технологии. Тяхното състояние в размер на 11.6 млрд. долара е най-голямото в британската аристокрация, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

В последните няколко месеца Хенриета Гурлей е поела управлението на повечето финансовите дялове на Гросвенър във външни фондове. Синди Макмилан се присъедини през март като вицепрезидент на инвестиционния екип в Северна Америка, докато Емили Петрила започва същия месец като вицепрезидент по правните въпроси в региона.

В последните години базираната в Лондон компания, която е управлявала активи на стойност 11 млрд. долара в края на 2021 г., е наела или повишила близо половината от над 30-те жени на ръководни позиции, сочат данни на Bloomberg.

“Фокусирани сме върху това да изградим разнообразна и приобщаваща работна сила, която отразява общностите, в които развиваме дейност,” казва в свое изявление Джо Скуайър, директор Човешки ресурси в Grosvenor. “Част от този подход означава увеличаване на броя на жените на ръководни позиции в нашата организация.”

Родословието на Гросвенър може да бъде проследено около 1 000 години назад, но фамилията дължи своето богатство на брак от 17-и век, когато Сър Томас Гросвенър получава най-малко 300 акра блата и овощни градини западно от Лондон от родителите на Мери Дейвис.

Днес в този район се намират лондонските квартали Мейфеър и Белгрейвия, в които живеят едни от най-заможните наематели в английската столица. Богатството е структурирано по системата на мъжкото първородство, което означава, че по-малък син може да измести по-голяма дъщеря в линията на наследяване.

В днешно време парите на фамилията са основно в имотната й империя, която обхваща офиси в Лондон, жилища в Мадрид и търговски центрове в Сан Франциско. Фамилията също така има инвестиции в акции, хеджфондове и дялов капитал.

Марк Престън е главен изпълнителен директор на Grosvenor, а Джонатон Бонд е главен инвестиционен директор. Компанията има около 90 души на ръководни оперативни позиции.

Шест от директорите в имотния екипа във Великобритания са жени, заемайки повече от половината от ръководните позиции. Повечето от тях са наети на тези позиции от началото на 2020 г.

Въпреки това, жените в Grosvenor са печелели средно с 38% по-малко от мъжете към април 2021 г., според доклада на компанията за равноправието между половете. Това представлява подобрение с 4%, в сравнение с предходната година, но отразява факта, че жените заемат не толкова ръководни позиции в компанията, което е тенденция като цяло във финансовата индустрия.