Компанията за споделени пътувания Uber обяви загуба за второто тримесечие, но приходите й за периода са по-големи от предварително очакваните.

Акциите на Uber поскъпнаха с 12% преди началото на днешната борсова сесия.

Компанията обяви 1.33 загуба на акция и приходи в размер на 8.07 млрд. долара, спрямо очакваните 7.39 млрд. долара, според проучване на Refinitiv сред анализатори.

Компанията отчете нетна загуба от 2.6 млрд. долара за второто тримесечие, 1.7 млрд. долара, от които се дължи на инвестиции и преоценки на дяловете й в Aurora, Grab и Zomato.

Главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи обаче заяви, че компанията продължава да се облагодетелства от нарасналото търсене за транспорт и в промяна на потребителските разходи от търговия на дребно към услуги.

Тъмната страна на Uber: Подкупи, заплахи и връзки с висши политициВ поверителни файлове, изтекли в публичното пространство, се твърди, че технологичният гигант Uber е пренебрегвал законите в много държави по света

Компанията обяви EBITDA в размер на 364 млн. долара, след като през първото тримесечие прогнозира, че тя ще бъде между 240 и 270 млн. долара. Брутните резервации в размер на 29.1 млрд. долара нарастват с 33% на годишна база и бяха в тон с предварителните очаквания за 28.5 - 29.5 млрд. долара. Uber също така обяви 382 млн. долара свободни парични потоци.

Uber разчиташе сериозно на своя бизнес с доставка на храна Eats по време на пандемията, но приходите от транспортния ѝ сегмент изпреварват тези от Eats, след като хората са започнали да се возят повече.

Тази тенденция продължава и през второто тримесечие, като приходите от транспортната дейност възлизат на 3.55 млрд. долара, в сравнение с 2.69 млрд. долара от доставки на храна.