Петролът се търгува близо до най-ниското си ниво от началото на войната вследствие на опасенията от глобална рецесия.

Те обаче не повлияха на акциите, които бележат ръст преди очакваните по-късно днес данни за заетостта в САЩ, които трябва да дадат индикации за състоянието на най-голямата икономика в света.

Фючърсите на Брента поскъпват минимално до 94.23 долара за барел, а тези на щатския лек суров петрол също отчитат минимален ръст до 88.70 долара за барел, след като и двата сорта приключиха предходната сесия на най-ниските си нива от февруари.

Пониженията се дължаха отчасти на изнесените в сряда данни, които показаха скок в щатските запаси през миналата седмица.

"Това е комбинация от данните за запасите и малко притеснение за търсенето. Тъй като пазарът се притеснява повече за икономическия растеж, отколкото за инфлацията, макар че и тя да е сериозен проблем, цените на петрола се понижиха," казва пред Ройтерс Прашант Баяни, старши инвестиционен директор за Азия в Paribas Wealth Management.

В друг предупредителен знак за световната икономика спредът между доходността по двегодишните и 10-годишните щатски държавни облигации достигна 39.2 базисни пункта, което е най-голямата инверсия от 2000 г.

Оборотът на БФБ е с една трета надолу за юли Общият оборот на Българска фондова борса (БФБ) за юли възлиза на 66,11 млн. лв.

Обърнатата лихвена крива често предшества рецесия.

Днес доходността по 10-годишните книжа беше в размер на 2.6865%, а тази по двегодишните - 3.0509. Така спредът между тях беше 36.6 базисни пункта.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.74%, подпомогнат от производителя на чипове TSMC, чийто акции се оскъпиха с 1.8%, възстановявайки позициите, които изгубиха по-рано през седмицата заради посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Японският Nikkei нарасна с 0.43%.

Данните за заетостта в САЩ, които трябва да излязат по-късно днес, се очаква да покажат, че щатската икономика е създала 250 000 работни места миналия месец, в сравнение с 372 000 през юни.

На валутните пазари доларовият индекс беше на ниво от 105.86, след като падна с 0.6% вчера - заедно с доходността по щатските държавни облигации.

Британският паунд поевтинява леко до 1.2142 долара, след като вчера Централната банка на Англия вдигна лихвите и предупреди, че се задава дълга рецесия.

Спот цената на златото остава без промяна при 1 790 долара за тройунция.