Хранителният психиатър Ума Найду винаги поддържа добре балансиран начин на хранене.

По-голямата част от него е свързана с това да си осигурява всички подходящи витамини, най-вече защото това е важно за предотвратяване на забавянето на когнитивната функция.

На фона на риска от неврологични заболявания с напредването на възрастта, един от въпросите, които тя често получава от своите пациенти, е: “Кой е най-добрият витамин за защита на остаряващия ни мозък?”

Всеки от нашите микробиоми е като отпечатък от палец, така че наистина ефективният план за хранене е персонализиран според уникалните нужди на отделния човек. Групата витамини, на която Найду дава най-голям приоритет, за да поддържа мозъка си млад и здрав, са витамините от група В.

Ползите за мозъка от витамините от група B

Депресията, деменцията и умствените увреждания често се свързват с недостига на витамини от група B, сочи проучване на държавния университет Уейн.

“Недостигът на витамин B12 е по-често срещана причина за когнитивни проблеми, отколкото си мислим, най-вече при по-възрастните хора, които живеят сами и не се хранят правилно,” казва Раджапрабакаран Раджаретинам, психиатър и основен автор на проучването.

Има осем различни витамина B, като всеки от тях носи свои ползи за здравето

1. Увеличават енергията ви

Витамин B1, или тиамин, е от съществена важност за основната функция на нашите клетки и за метаболизма на хранителните вещества за енергия.

Шест полезни за мозъка храни, които не консумираме достатъчноЛипсата на добър избор по отношение на храненето води до увеличаването на проблемите с психическото здраве, а проблемите с психическото здраве, от своя страна, водят до лоши навици по отношение на храненето

Мозъкът е един от метаболитно най-активните органи в тялото, което означава, че има нужда от подкрепата на тиамина за предотвратяване на дефицити, които могат да доведат до неврологични проблеми в бъдеще.

2. Разграждане на лекарствата

Витамин B2, или рибофлавин, действа като помощник на ензимите в нашите клетки, които могат да извършват важни реакции в тялото и мозъка. Той също така помага за растежа на клетките и разгражда мазнините и външните субстанции, като лекарствата.

3. Намаляване на възпалителните процеси

Витамин B3, или ниацин, си съдейства с над 400 ензими за отделянето на неща, като холестерол и мазнини, необходими в тялото ни и за превръщането на енергията за системите на всички всички наши органи. Ниацинът също така е антиоксидант, който помага за намаляване на прекомерните възпалителни процеси.

4. Подпомагане на цялостното здраве на мозъка

Витамин B5, или пантотенова киселина, е от съществено значение за създаването на коензим А, който помага за на телесните ензими да създават и разграждат мастни киселини за енергия.

Той също така помага на нашите клетки да генерират ацилпренасящи протеини, помагайки за отделянето на необходимите мазнини. Мозъкът е предимно мазнини, така че пантотеновата киселина е сред най-важните витамини в поддържането на здравето на мозъка, пише CNBC.

5. Борба с болестите

Витамин B6, или пиридоксин, се отличава с ролята си при превенцията на заболявания, тъй като наличието на подходящите нива на този витамин се свързват със занижения риск за редица ракови заболявания. Освен това, пиридоксинът спомага за много химични реакции в тялото, които поддържат имунната функция и здравето на мозъка.

6. Помощ за по-добрата комуникация между клетките

Витамин B7, известен още като биотин, регулира клетъчните сигнали за бърза и ефективна комуникация в тялото. В мозъка той е от съществено значение за клетъчните сигнали посредством невротрансмитери.

7. Запазване на баланса

Витамин B9, или фолиева киселина, е популярна добавка и ключов витамин за поддържане на мозъка и неврологичното здраве, оптимално функциониране на невротрансмитерите и баласирано психологично здраве. Друга полза от фолиевата киселина е, че тя спомага за детоксикацията на клетките.

8. Помощ за сърцето

Витамин B12, или кобаламин, е важен за формирането на червените кръвни телца в ДНК и подкрепя развитието и функционирането на нервната система. B12 също така спомага за разграждането на хомоцистеина - протеин, който може да повлияе отрицателно на сърдечно-съдовото здраве и да доведе до деменция, когато е в излишък.

Най-добрите храни, богати на витамин B

B витамините са сред най-лесните за включване в нашето хранене, защото храните, които са богати на един витамин B, обикновено съдържа много, ако не и всички от групата, когато се консумират като цели храни.

Ето шест вида храни, богати на витамин B, които Найду консумира всеки ден:

1. Едно яйце съдържа една трета от препоръчителна дневна стойност на витамин B7 и в същото време съдържа малки количества от много от останалите B витамини.

2. Киселото мляко е с високо съдържание на витамин B2 и витамин B12, както и на естествени пробиотици, които подпомагат здравето на стомашно-чревни тракт и психическото здраве.

3. Бобовите растения, като черен боб, нахут, едамаме и леща, помагат за подобряване на настроението и мозъчното здраве. Те са отличен източник на витамин B9 и съдържат малки количества от витамините B1, B2, B3, B5 и B6.

4. Сьомгата е естествено богата на всички B витамини и най-вече на B2, B3, B6 и B12. Внимавайте обаче с източника на вашата морска храна и не забравяйте, че замразената сьомга или сьомгата в консерва също може да бъде по-евтина опция.

5. Слънчовгледовото семе е един от най-добрите растителни източници на витамин B5.

6. Зеленолистните, като спанак, манголд и зеле, са страхотен източник на витамин B9. Това са първите храни, които Найду препоръчва на своите пациенти за подобряване на настроението.