Новосъздадените работни места в неселскостопанския сектор в САЩ бележат стабилно повишение през август на фона на иначе забавящата се икономика. В същото време нивото на безработица бележи лек ръст, основно заради това, че все повече хора се присъединяват отново към работната сила, след като преди това са били неактивни за известно време. Това показват данните на американското Бюро по трудова статистика, цитирани от CNBC.

Икономиката на САЩ е добавила 315 000 работни места за месец август, или малко под прогнозата на Dow Jones за ръст от 318 000 и доста над отчетените 526 000 през юли. Увеличението през август е най-ниското от април 2021 г., но въпреки това демонстрира, че пазарът на труда в най-голямата световна икономика все още е силен.

Равнището на безработица се повишава до 3.7% - с две десети от процентния пункт над очакванията, до голяма степен поради повишаването на процента на участие на работната сила до 62.4%. По-широката мярка за безработица, която включва и т. нар. "обезкуражени" работници, както и тези, които заемат работа на непълно работно време по икономически причини, се покачва до 7% от досегашните 6.7%.

Заплатите на американците продължават да растат, макар и малко по-слабо от очакванията. Средните почасови доходи са се увеличили с 0.3% за месеца и с 5.2% спрямо предходната година, както и двата показателя са с 0.1 процентни пункта под прогнозите.

Банките вече следят не само безработицата, но и инфлацията Това притеснява банките, които се опитват да преценят рисковете от нарастване на проблемите с изплащането на кредитите


Пазарите първоначално реагираха положително на данните за трудовия пазар, като основните борсови индекси отбелязаха повишения, а доходността по държавните облигации се понижи. В края на петъчната търговия обаче негативните настроения се завърнаха на Уолстрийт и широкият индикатор S&P 500 приключи сесията със спад от малко над 1%.

Основният въпрос, който тормози икономистите е, дали Федералният резерв ще успее да затегне достатъчно паричната политика, така че да укроти галопиращата инфлация, но без да потопи американската икономика в рецесия.