Облигациите отново ще започнат да играят важна роля в диверсификацията на инвестиционните портфейли. На фона на повишаващите се доходности по дълговите инструменти, интересът на пазарните участници към тях се завръща.

Това заяви главният инвестиционен мениджър на Амунди Винсент Мортие на онлайн пресконференция, посветена на облигационните пазари.

По думите му последните месеци са били изключително позитивни за облигационния пазар, който се завръща към нивата отпреди пандемията.

"Сега е много добър момент за инвеститорите да ребалансират своите портфейли и да използват облигациите не само като доказана защита срещу инфлацията и волатилността на пазарите, но и като възможност за постигане на по-висока доходност", заяви още Мортие.

"В САШ потребителското търсене в края на август и началото на септември всъщност се засилва в сравнение с по-слабите данни от началото на лятото. Освен това пазарът на труда остава сравнително силен. Американската икономика добави над 300 000 работни места през август, което със сигурност може да се счита за позитивен показател. Изглежда пазарните участници се надяват, че Федералният резерв ще успее да овладее инфлацията чрез затягане на монетарната си политика, но без да предизвика дълбока рецесия. Историческите данни предполагат, че вероятността за подобен сценарий не е голяма, но все пак тя съществува и това се вижда от реакцията на пазарите", коментира Кен Таубс, ръководител на инвестиционния отдел на Амунди в САЩ

По думите му икономиката със сигурност ще отчете известно забавяне и в този период облигациите ще бъдат много атрактивна инвестиция и "убежище" в сравнение с останалите финансови активи.

"Ако погледнем корпоративните облигации, нито при тези с инвестиционен рейтинг, нито при високорисковите се наблюдават индикации, че пазарът очаква рецесия. Финансовите условия на кредитните пазари не са се влошили драстично, въпреки постепенното увеличаване на лихвените проценти", каза още Таубс.

Според Амори д'Орсе, който ръководи европейския облигационен отдел на Амунди, в Европа също е време инвеститорите да погледнат към облигациите.

"Дълго време акциите нямаха алтернатива като инвестиционен инструмент, но това вече не е така. В началото на тази година 41% от облигациите бяха с отрицателна доходност. Сега почти не се срещат емисии с отрицателна доходност, а по 98% от тях тя вече е над 1%. Подобна промяна не се е наблюдавала през последните 25 години - нито като мащаб, нито като скорост", коментира д'Орсе.

Според него, в момента пазарът е на нива, които не са се наблюдавали от 10 години насам.

"Не само номиналните, но и реалните доходности се увеличават. Иневститорите вече могат да инвестират в облигации, за да защитят портфейлите си от инфлацията. През последните години спредът в доходността между акциите и облигациите се връща на нивата отпреди три години, което означава, че инструментите с фиксирана доходност вече са по-атрактивни", смятат от Амунди.

Волатилността на пазара все още е висока, а прогнозите за икономическия растеж в краткосрочен и средносрочен план не са особено оптимистични. А това поставя под натиск цената на акциите.